„Utilaje” care sunt SF pe lângă ce se folosește acum în luptele din Ucraina....

„Utilaje” care sunt SF pe lângă ce se folosește acum în luptele din Ucraina....

Un pilot american de F-16 Fighting Falcon Viper explică de ce, într-un conflict împotriva Federației Ruse sau a Chinei, ar prefera să zboare pe un F-35 Lightning II mai degrabă decât pe un F-22 Raptor, avion pe care îl consideră ca oferind superioritate aeriană unică în istoria aviației militare.

Rick Scheff e pilot al US Air Force (USAF) pe F-16 Viper. Citat de The Aviation Geek Club, publicație care la rândul ei citează Quora, pilotul american răspunde întrebării: F-22 Raptor sau F-35 Lightning II, ambele avioane de generația a V-a.

„F-35, fără îndoială”, afirmă pilotul american, care explică că modul în care se desfășoară conflictele actuale se pliază mult mai bine pe capacitățile F-35.

„F-22 Raptor oferă o superioritate aeriană cum nu s-a mai văzut în istoria aviației militare, dar, precum F-15C, care a fost conceput inițial pentru a-l înlocui, e un avion care nu se poate integra în desfășurarea conflictelor moderne. Când a fost ultima oară când un avion de luptă american a doborât un alt avion de luptă într-un dogfight (confruntare aeriană)?”, se întreabă retoric pilotul american, amintind că la modul în care se desfășoară azi conflictele F-35 Lightning II e superior.

„E interesant să ne gândim la cel de-al Doilea Război Mondial, războiul Coreei, la războiul din Vietnam sau la alte mari confruntări aeriene din istorie și mi-aș fi dorit să fi zburat atunci, dar modul în care se desfășoară azi conflictele s-a schimbat”, remarcă Scheff, care a amintit că niciunul din războaiele purtate de americani, în ultimele decenii, nu a fost purtat împotriva unor adversari care să dețină tehnologie modernă.

„Chiar și într-un conflict real împotriva unui adversar cu capacități tehnologice moderne, perioada luptelor aeriene de tip dogfight a apus”, a precizat pilotul american, care spune că modul în care se desfășoară azi conflictele s-a schimbat radical, avioanele fiind doborâte de la distanțe mari, fără să se mai ajungă la confruntări aeriene directe. Potrivit acestuia, senzorii și capacitățile aeronavei F-35, coroborat cu funcția sa multirol, îl fac superior într-un ipotetic conflict militar împotriva Federației Ruse sau Chinei, asta deși F-22 Raptor rămâne, datorită avionicii, manevrabilității și capacităților stealth, aeronava care într-o confruntare directă oferă o superioritate aeriană unică.

F-22 Raptor, un avion de luptă greu de egalat

2. Un F-35, z... (f-22-f-35_95769500.jpg)

Un F-35, zburând alături de un F-22 Raptor. Sursă foto: BreakingDefense.com

F-22 Raptor este unul dintre cele mai performante avioane de vânătoare din lume. Din păcate din cauza costurilor foarte ridicate, coroborat cu dezvoltarea aeronavelor de generația a V-a de către Rusia și China, dar și a faptului că SUA au interzis exportul aeronavelor, producția F-22 a fost stopată.

SUA s-au axat pe F-35, mai ieftin decât F-22. Prețul unui F-22, pe unitate, se ridică la aproximativ 150 de milioane de dolari.

Există în prezent doar 186 de aeronave F-22 Raptor operaționale. Evident, toate sub comanda SUA.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”