Va candida Dragnea la prezidențiale în 2019?

Va candida Dragnea la prezidențiale în 2019?

Când jurnaliștii l-au întrebat pe Klaus Iohannis la tradiționala întâlnire informală puțin înainte de Crăciun dacă se vede în cursa prezidențială împotriva liderului PSD, șeful statului a răspuns: ”Nu eu împotriva lui, ci el împotriva mea. Cred că am prima șansă”. Tema unei eventuale candidaturi a revenit în atenție astăzi, odată cu analiza publicată de Agenția France Presse intitulată ”România: Klaus Iohannis şi Liviu Dragnea, duelul ‘preşedinţilor”, scrie jurnalistul Dan Tăpălagă pe  G4Media.ro .

După ce le zugrăvește celor doi portretele politice, AFP amintește că social-democraţii îl acuză pe șeful statului că blochează funcţionarea guvernului şi că încalcă Constituţia şi au ameninţat în mai multe rânduri că-l vor suspenda din funcţie.

”Perspectivă pe care şeful statului o exclude cu zâmbetul pe buze, apreciind că un astfel de demers nu ar face decât să-i sporească şansele de a obţine un al doilea mandat la scrutinul prezidenţial din decembrie 2019 unde l-ar putea înfrunta pe… Dragnea”, conchide AFP, citată de Agerpres.

Se pregătește, așadar, liderul PSD de candidatură anul viitor? La ce i-ar folosi? Ce șanse ar avea? Toate informațiile obținute de G4Media.ro indică în acest moment că Dragnea este foarte decis să intre în cursa prezidențială, convins că va câștiga alegerile.

Primele indicii despre ambițiile prezidențiale ale liderului PSD le-a furnizat chiar cineva din interiorul partidului. Primarul Capitalei, Gabriela Firea a declarat pe la jumătatea lunii septembrie, în plin război cu șeful partidului: ”Liviu Dragnea se pregătea pentru o candidatură la prezidențiale anul viitor. Candidatura nu era decisă într-un for statutar, dar se discuta în partid”.

În octombrie, G4Media.ro a dezvăluit că planul lui Liviu Dragnea era să-și lanseze candidatura la președinție la scurt timp după anunțarea rezultatelor referendumului, dacă acesta ar fi trecut. Eșecul referendumului pentru familie n-a anulat, ci doar a temporizat momentul anunțului. (Vezi detalii aici)

La CEX-ul din 16 decembrie, când a vituperat împotriva UE și multinaționalelor, pregătind terenul OUG-ului cu noi taxe pentru companiile din energie, bănci și telecom, a însemnat ceva mai mult decât o repoziționare ideologică pe linia națonalistă și suveranistă la modă în Estul Europei. A sunat ca un veritabil discurs de candidat, atacând teme populiste și pe principalul său adeversar, cu acuzația de înaltă trădare.

Dragnea nu va mai pierde probabil prea mult timp pentru a-și anunța candidatura. Odată lansat, va para orice acțiune din justiție împotriva sa cu argumentul că este mâna lui Klaus Iohannis, care dorește să-și neutralizeze adversarul. Orice nouă punere sub acuzare sau trimitere în judecată îl va victimiza în ochii partidului și al propriului electorat și va pierde din credibilitate. Probabil că Dragnea ia în calcul un câștig și în privința apelului din dosarul angajărilor fictive: ce judecător ar condamna definitiv un candidat la alegerile prezidențiale?

Apoi, liderul PSD n-are nici un interes ca prin susținerea altui candidat din partid să-și inventeze un rival intern după ce abia a scăpat de puciști. Nu mai are nevoie de alții. Susținerea lui Călin Popescu Tăriceanu nu este o soluție, chiar dacă sondajele arată că liderul ALDE se bucură de mai multă încredere. Ar însemna să admită că stă mai prost decât el în sondaje și să-și saboteze singur autoritatea în partid. Or, Dragnea tocmai trăiește mania grandorii, este în plin delir autocratic și n-ar putea accepta alt candidat la cea mai înaltă funcție în stat.

Ar fi, apoi, o chestiune de revanșă. Frustrat că n-a putut ajunge premier din cauza condamnării, Dragnea ar comite aroganța supremă prin candidatura la prezidențiale. Abia atunci ar avea tot statul la picioarele sale, mai ales ”statul paralel” în umbra căruia a crescut ani de zile, ca un argat bun de tăiat porci și servit la mese.

Dacă pierde? No big deal. Va mai organiza o mascarada de CEX sau de Congres la fel ca cele de până acum, când toți baroneții îl vor implora în unanimitate să nu-i lase orfani la parlamentarele din 2020. Oricum nu mai are cine să-i ceară demisia. Deși, ceva îmi spune că Dragnea, rupt complet de realitate, chiar crede în șansa lui și se visează câștigător din primul tur.

Discursul de campanie vi-l puteți imagina ușor de pe acum: românul verde care ține cu românii vs. neamțul vândut străinilor. Cam la asta se va rezuma totul.

Pentru Iohannis ar fi adversarul ideal, o pradă ușoară. Dar la ce bun al doilea mandat dacă va contiua să fie, așa cum l-au descris jurnaliștii de la Der Spiegel, un ”rege fără țară”?

 
 


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...