Vă MIRĂ? Bănicioiu, primul NUME de MINISTRU în SCANDALUL Hexi Pharma!

Vă MIRĂ? Bănicioiu, primul NUME de MINISTRU în SCANDALUL Hexi Pharma!

Așa cum noi am anticipat au început să apară și numele de miniștri în scandalul Hexi Pharma! Următorul pas va fi taxa de ministru și primele inculpări! În perioada în care a ocupat funcția de ministru al Sănătății, Nicolae Bănicioiu a primit cel puțin o informare din partea SRI în care era indicat, în clar, numele companiei Hexi Pharma, au declarat, sub protecția anonimatului, surse „medicale”.

Documentul care includea numele companiei Hexi Pharma făcea parte din seria de informări trimise de SRI pe tema infecțiilor nosocomiale din spitalele românești. Nu se știe precis câte dintre aceste informări, care au fost de ordinul zecilor, au fost citite de miniștrii sau de secretarii de stat care s-au succedat la conducerea Ministerului Sănătății. 

Dar în mod cert, informarea care menționa numele companiei lui Condrea a fost citită de ministrul Bănicioiu. Drept dovadă, pe baza acestei informări, Bănicioiu a trimis Corpul de control al Ministerului să facă un control la unul dintre spitalele din Cluj Napoca. Această decizie de a trimite o echipă de control a fost corectă, la acel moment, dar afacerile Hexi Pharna au continuat chiar și după ce Bănicioiu a plecat de la conducerea MS.

Din partea Ministerului Sănătății nu există încă o confirmare oficială legată de numele spitalului din Cluj care a fost verificat de Corpul de control, ca urmare a sesizării legate de Hexi Pharma.

Nicolae Bănicioiu a fost ministru al Sănătății din anul 2014 până în noiembrie 2015, pierzându-și funcția prin demisia întregului guvern Ponta - în urma incendiului din clubul Colectiv. După ce Bănicioiu a plecat de la conducerea MS, în luna mai 2016, Ministerul Sănătății a făcut publică lista spitalelor unde au fost semnalate probleme în urma controalelor efectuate ca urmare a scandalului dezinfectanților. Pe această listă apar două unități din Cluj. Acestea sunt Institutul Inimii „Nicole Stancioiu” și Institutul Oncologic “Prof.dr. Ion Chiricuţă".

-------------------------

Fostul ministru al Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a declarat pentru România Liberă  că nu ştie despre ce informări este vorba, însă a ţinut să precizeze că, în timpul mandatului său, a trimis Corpul de Control la mai multe spitale din ţară pentru verificarea sesizărilor privind infecţiile nosocomiale, dar şi a calităţii produselor biocide. Bănicioiu a refuzat să răspundă dacă a primit de la SRI informări legate punctual de produsele livrate spitalelor de firma Hexi Pharma, invocând faptul că legea îi interzice să facă public conţinutul acestor informaţii confidenţiale de la un serviciu secret.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Laurenţiu Colintineanu, a spus pentru  “România Liberă” că va avea un punct de vedere oficial pe această temă miercuri, 22 iunie, după ce va consulta toate documentele aflate la dispoziţia ministerului.  

În urma achetei jurnalistice publicate în urmă cu două luni privind dezinfectanţii diluaţi livraţi de firma Hexi Pharma, Ministerul Sănătăţii, condus la acea vreme de Patriciu Achimaş Cadariu, a publicat lista controalelor efectuate în spitalele româneşti în ultimii ani. Astfel, au fost efectuate trei mari controale, în perioada 2013–2015, pentru a se verifica dacă dezinfectanţii folosiţi corespund normelor legale. Cu toate acestea, nici unul dintre foştii miniştri ai Sănătăţii nu a admis punctual existenţa informărilor primite de la SRI, lăsând să se înţeleagă că astfel de sesizări nici nu au existat.

Mai mult, predecesorul actualului ministru, Patriciu Achimaş Cadariu, a  demisionat din cauza scandalului dezinfectanţilor, după ce a anunţat cu nonşalanţă că doar 5% din cele 3.526 de probe prelevate la produsele biocide din spitalele româneşti nu corespund calitativ, el lăudându-se totodată şi cu un control în aproape 250 de spitale, dar fără sancţiuni. 


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

5 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA