Vaccin AstraZeneca: O ''preferinţă acordată britanicilor'' ar fi ''o problemă'' (Paris)

Vaccin AstraZeneca: O ''preferinţă acordată britanicilor'' ar fi ''o problemă'' (Paris)

Secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Clement Beaune, a reclamat "claritate şi transparenţă" în problema întârzierilor în livrarea vaccinului anti-COVID-19 AstraZeneca, evocând o "problemă" dacă se va dovedi că Regatul Unit a fost privilegiat, notează sâmbătă AFP.

"Nu vreau să vorbesc despre ceva suspect, un complot, doresc claritate şi transparenţă", a spus Clement Beaune, invitat la programul "Les enfants de la République" de la Radio J, care va fi difuzat duminică dimineaţă.

"Dacă există o problemă industrială, se poate întâmpla, am înţelege asta", a explicat el. Dar "dacă s-a acordat o preferinţă britanicilor, aceasta ar fi o problemă", a ţinut să adauge demnitarul francez

"Sunt acuzaţii grave, deci nu pot fi aduse aşa uşor", a subliniat Clément Beaune. "Nu spun că există o problemă, dar dacă avem o problemă şi am favorizat alte destinaţii, alte ţări decât a noastră, atunci ne vom apăra interesele", a spus el, evocând posibile sancţiuni sau chiar refuzul de a comanda producătorului doze suplimentare.

AstraZeneca a provocat furia Uniunii Europene ca urmare a întârzierilor în livrarea vaccinurilor. Autorităţile europene au publicat contractul semnat cu acesta pentru a-i reaminti angajamentul său de "a produce 300 de milioane de doze de vaccin, fără a obţine profit sau a suferi pierderi".

"Să se dea dovadă de transparenţă, să se ridice tonul, asta trebuie făcut", a spus demnitarul, care a insistat şi asupra necesităţii ca UE să menţină o politică comunitară puternică în această problemă.

'Voi apăra cu înverşunare acest cadru european de achiziţionare a vaccinurilor", a adăugat el. "Imaginaţi-vă ce s-ar fi întâmplat dacă fiecare ţară europeană dădea telefon pentru a negocia doze, nu ar exista neapărat un învingător în această competiţie. Ar fi război în Europa, poate chiar la propriu", a adăugat Clement Beaune. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Țiitoarea l-a înșelat pe Dragnea! Încornoratul și-a făcut bagajele și a părăsit casa cumpărată cu banii lui

2 Misterul anului / Cine este bărbatul căruia îi făcea sex oral țiitoarea în filmulețul trucat care l-a enervat pe…

3 Așa arată decăderea unei dive...

4 Rusia, la granițele României? / Manevra președintelui nu mai pare atât de revoltătoare, nu-i așa?

5 Scandalul falsului sex oral / „Nu este o gogoriță de cancan, este real și s-ar putea să se transforme într-o che…