Val de critici la nivel internațional după anunțul lui Trump că SUA se retrag din Acordul de la Paris

Val de critici la nivel internațional după anunțul lui Trump că SUA se retrag din Acordul de la Paris

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a calificat joi seară ca "profund greșită" decizia președintelui american, Donald Trump, de a retrage Statele Unite din Acordul de la Paris asupra schimbărilor climatice, relatează AFP.

"O decizie profund greșită", a scris pe Twitter în engleză și germană președintele executivului european la câteva minute după anunțul așteptat al liderului de la Casa Albă.

La rândul său, cancelarul german, Angela Merkel, a afirmat că "regretă" ieșirea Statelor Unite din Acordul de la Paris.

"Regret decizia președintelui american", a subliniat cancelarul federal, lansând în același timp un apel la continuarea "politicilor în domeniul climei care ne protejează planeta".

Anterior, mai mulți miniștri social-democrați din cabinetul de la Berlin, printre care șeful diplomației, Sigmar Gabriel, au estimat că decizia lui Donald Trump "va dăuna" lumii întregi.

Lumea "se poate baza în continuare pe Europa" pentru a conduce lupta împotriva încălzirii climei, a reacționat comisarul european pentru combaterea schimbărilor climatice și energie, Miguel Arias Canete.

"Acordul de la Paris trebuie să fie respectat. Este o chestiune de încredere", a afirmat la rândul său președintele Parlamentului European, Antonio Tajani. "Acordul de la Paris este viu și îl vom duce la bun sfârșit, cu sau fără administrația americană", a adăugat el.

Guvernul belgian a apreciat că această decizie "iresponsabilă (...) aduce atingere cuvântului dat".

"Decizia Statelor Unite nu trebuie să frâneze mobilizarea noastră în favoarea luptei împotriva încălzirii climei. Trebuie să ne dublăm eforturile pentru a face ca marile puteri să își reafirme angajamentele asumate", a declarat premierul belgian, Charles Michel, într-un comunicat.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...