Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Valentin Lazea (BNR): Cu o mentalitate de tipul Meșterul Manole, nu avem ce căuta în zona euro

România are nevoie, pe lângă convergența reală și structurală, și de convergență culturală, care presupune un efort continuu și nu heirupism, spirit comunitar și nu individualism, dar și respectarea angajamentelor, susține economistul-șef al Băncii Naționale a României, Valentin Lazea.

"România stă foarte prost, cultural vorbind, în ceea ce privește cum ar trebui să fie atunci când va intra în zona euro. O să exemplific cu trei domenii: efort continuu și nu heirupism, spirit comunitar și nu individualism, respectarea angajamentelor, a contractelor și a semnăturilor puse pe tratate", a explicat miercuri Lazea, la o dezbatere privind aderarea României la zona Euro.

În ceea ce privește efortul continuu, economistul-șef al BNR este de părere că societatea românească funcționează pe principiul Meșterului Manole.

"La noi, societatea are suflu scurt, se apucă de o chestie, durează câteva luni, se schimbă Guvernul, se ia totul de la zero. Proiectele lungi, care să se continue în timp, peste ciclul electoral, se pot număra pe degetele de la o mână. Cu o asemenea mentalitate noi nu avem ce să căutăm în zona euro. Să fie foarte clar! Cu o mentalitate de tipul Meșterul Manole, ce construiește unul astăzi, mâine dărâmă celălalt, nu avem, cultural, ce să facem în zona euro. Efortul continuu, de lungă durată, este ceea ce trebuie. Clasa politică ar trebui să spună (în parcursul către euro — n.r.) că noi ne pregătim de o cursă de maraton și nu de una de 100 de metri", a subliniat Lazea.

Potrivit acestuia, reformele trebuie să înceapă înainte de intrarea în zona euro și să continue și după. Lazea a aminitit momentul aderării la Uniunea Europeană, în 2007, când România "a cucerit reduta" și apoi s-a relaxat. "Dacă nu poți, mai bine nu intri. Pentru că în zona euro dacă intri și apoi te relaxezi, pățești ca Grecia, Portugalia și așa mai departe", a adăugat oficialul BNR.

Al doilea domeniu menționat de Valentin Lazea în privința convergenței culturale este legat de spiritul comunitar versus individualism.

"În zona euro, ceea ce se cere este capacitatea de compromis, de a căuta consensul, de a te așeza la masă și de a discuta cu ceilalți , nu 'descurcăreala' pe cont propriu. Atâta timp cât suntem individualiști, nu avem ce căuta în zona euro. Eșecul Greciei este în primul rând un eșec cultural. Ei sunt încă mai individualiști decât românii, dar românii sunt mai individualiști decât spaniolii, portughezii și italienii. Noi, cu acest accent pe "eu" nu pe "noi" nu avem ce căuta în zona euro", a mai spus Lazea.

El a vorbit și despre necesitatea ca românii să învețe să își respecte angajamentele și a dat câteva exemple de restanțe în acest caz. "Cum să fi credibilă ca țară când ai un MTO (medium term objective n.r.) fiscal pe care îl atingi și apoi pleci de lângă el, când Legea responsabilității fiscal-bugetare este o hârtie care nu valorează nici cât cerneala cu care a fost scrisă?", a menționat economistul-șef al BNR.

În opinia acestuia, elita românească nu este capabilă să imprime în acest moment un astfel de comportament românilor.

"Aceste aspecte culturale, dacă nu sunt rezolvate, și elitele nu au dat semne în acest sens, adaugă încă o dimensiune, mai gravă decât convergența, la parcursul către euro", a încheiat Lazea.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Mafia PSD / Aceasta este diploma falsă de inginer a directorului general al Transelectrica!

2 Americanii au avut un șoc: Nici în Africa nu se mai întâmplă așa ceva! Dragnea: Mesajul meu e clar și ferm, la…

3 Semnal-ȘOC pentru PSD! Pro TV, audiență URIAȘĂ cu episodul despre Teleorman de la „România, te iubesc”

4 SURSE Digi 24 / Dăncilă a obținut fotografia pentru care Dragnea a plătit 100 000 de dolari

5 Fraților, voi vedeți unde-am ajuns? Fiola pune condiții STS pentru a putea folosi tabletele care împiedică vot…

recomandări

Te ia DNA: Cristi Bâgiu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cum se comportă noul iPhone 6s când e scăpat pe jos