Valentin Lazea: Băncile centrale au fost transformate în femeia de serviciu care face curaţenie după petrecerea guvernelor

Valentin Lazea: Băncile centrale au fost transformate în femeia de serviciu care face curaţenie după petrecerea guvernelor

Băncile centrale au fost, deja, transformate în femeia de serviciu care face curăţenie după petrecerea guvernelor şi a statelor, pentru care nu a plătit nimeni, a declarat, marţi, într-o videoconferinţă de specialitate, Valentin Lazea, economist-şef Banca Naţională a României (BNR).

"Băncile centrale au fost deja transformate în femeia de serviciu care face curăţenie după petrecerea guvernelor şi a statelor. Acest rol se va amplifica, în sensul că nu numai dobânzile vor fi sub rata inflaţiei mult timp de acum încolo, poate chiar decenii. Dacă La Fontaine, fabulistul francez, ar trăi în zilele noastre ar fi obligat să scrie cât de şmecher a greierul care îşi vede de viaţă, şi cât de fraieră este furnica, cea care economiseşte. Întrebaţi 99% din economiştii lumii şi vă vor spune că e bine să fii greiere, nu furnică", a susţinut Lazea.

Economistul şef al BNR a afirmat că un lucru negativ va fi că băncile centrale, cumpărând direct de pe piaţa primară datorie guvernamentală, vor ajunge să deţină părţi tot mai mari din economie, fapt ce va genera un val populist ce se va întreba de ce bancherii centrali au atâta putere.

"La un moment dat, guvernele vor ajunge să deţină economia, pentru că ele vor fi nevoite să cumpere, să naţionalizeze părţi mari din economie şi asta n-ar fi cel mai rău lucru. Cel mai rău lucru este că băncile centrale, cumpărând direct de pe piaţa primară datorie guvernamentală, cum pare-se că se va întâmpla, vor ajunge ele să deţină părţi tot mai mari din economie. Cu alte cuvinte, femeia de serviciu sau Cenuşăreasa va deveni regină. Nu este un moment care trebuie invidiat, pentru că, în momentul în care regina va deţine hălci mari din economie, se va dezlănţui un val populist peste tot, care va spune cine sunt oamenii aceia, cine i-a ales pe ei, pe bancherii centrali, şi de ce au ei atâta putere, uitându-se că femeia de serviciu, practic, a făcut curat după o petrecere pentru care nu a plătit nimeni", a spus oficialul BNR.

Reprezentanţi ai mediului financiar-bancar şi pieţei de capital participă, marţi, la videoconferinţa cu tema 'The Post-Pandemic World', organizată de Grupul de presă Bursa. AGERPRES/(A - autor: Daniel Badea, editor: Mariana Nica, editor online: Simona Aruştei)


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...