Valentin Naumescu: Rusia a luat deja decizia privind Ucraina/Amănuntul uitat de mulți și invocat de profesor

Valentin Naumescu: Rusia a luat deja decizia privind Ucraina/Amănuntul uitat de mulți și invocat de profesor

Valentin Naumescu, profesor de relaţii internaţionale la Facultatea de Studii Europene a Universităţii „Babeş‑Bolyai” din Cluj-Napoca (UBB) și preşedintele think-tank‑ului Iniţiativa pentru Cultură Democratică Europeană (ICDE), semnalează un aspect deosebit de interesant și un detaliu istoric pe care mulți îl ignoră în criza majoră din jurul Ucrainei.

Profesorul Valentin Naumescu a explicat în vineri la defenseromania.ro că în contextul în care la finalul anului 2022 se vor împlini 100 de ani de la fondarea URSS ca stat, Vladimir Putin va încerca foarte probabil să celebreze o victorie iar mai apoi să se întoarcă la masa occidentală a negocierilor.

Putin vrea să celebreze 100 de ani de la nașterea URSS cu o victorie iar apoi să se întoarcă la negocieri cu Occidentul, dar de pe alte poziții

„Aș atrage atenția asupra unui detaliu istoric. Anul acesta pe 30 decembrie se împlinesc 100 de ani de la înființarea Uniunii Sovietice ca stat. Trebuie să facem legătura cu o serie întreagă de declarații pe care președintele Vladimir Putin le-a făcut cu privire la regretul dispariției URSS, considerată cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului XX.

Ne putem imagina că pe 30 decembrie în acest an Vladimir Putin ar dori probabil să celebreze o victorie a Rusiei, în sens de recâștigare a demnității Rusiei după înfrângerea URSS în fața Occidentului și probabil va utiliza acest conflict cu Ucraina și teritoriile pe care le va ocupa, dacă va fi cazul, pentru a instrumenta un spectacol și o regie de propagandă patriotică spre finalul anului când probabil Rusia se va gândi să meargă din nou la negocieri cu Occidentul, dar de pe alte poziții”, a precizat Valentin Naumescu pentru defenseromania.ro .

Președintele ICDE și-a început analiza considerând că, din păcate, „scenariul unei invazii și intervenții militare a Rusiei împotriva Ucrainei nu mai e doar posibil, dar e probabil”.

„Rusia pretinde recunoașterea, acceptarea și legitimarea din partea occidentului a unei sfere de influență în Europa de Est, lucru care în opinia mea și a liderilor politici euro-atlantici este inacceptabil”, consideră Valentin Naumescu.

În ceea ce privește opțiunile Occidentului în fața agresiunii ruse în Ucraina, e clar că nu putem vorbi de o reacție militară. „Ucraina nu e partea a NATO și nu beneficiază de protecția Articolului 5, dar e foarte probabil să ne așteptăm la sancțiuni extrem de severe, fără precedent până acum în istorie din partea SUA și a țărilor occidentale la adresa regimului Putin”, a mai adăugat profesorul de relații internaționale.

Valentin Naumescu crede că Rusia a luat deja decizia privind Ucraina și amintește că Moscova a mai înfruntat instrumentul sancțiunilor după anexarea ilegală a Crimeei în 2014

2. Sursă foto... (rusia-armata-iarna-armata-rusa_19879700.jpg)

Sursă foto: Ministerul Apărării al Federației Ruse

Președintele ICDE e de părere că Federația Rusă a adoptat deja decizia privind Ucraina și se va folosi de garanțiile inacceptabile pe care le-a solicitat către NATO pentru a justifica acțiunile agresive în statul vecin.

„Eu cred că Rusia a adoptat deja decizia, are obiectivul setat și știe de câteva săptămâni sau chiar luni ce vrea să facă iar aceste revendicări și pretenții pe care le-a formulat știa că nu vor fi acceptate. La final se va putea prevala de ideea unui eșec al negocierilor și convorbirilor politico-diplomatice cu Occidentul. Rusia pare că se îndreaptă exact spre obiectivul pe care și l-a trasat în cursul anului trecut cu privire la Ucraina. Nu știm care este acest obiectiv, dar impresia mea este că Putin nu avea nicio îndoială că revendicările sale vor fi respinse și nu va primi niciun fel de garanții scrise”, a completat Valentin Naumescu.

Acesta a explicat și de ce Federația Rusă nu se sperie de instrumentul sancțiunilor, subiect care rămâne controversat chiar și printre statele occidentale, dar și faptul că această criză majoră din jurul Ucrainei va fi un adevărat test pentru Vest.

„Rusia a mai înfruntat instrumentul sancțiunilor după anexarea Crimeei în martie 2014 și mulți ani după, cele din partea UE sunt valabile și în prezent. Impresia tuturor a fost atunci că Rusia a scăpat ieftin. Sigur, au produs o anumită pagubă în economia rusă, s-a vorbit de o estimare de 30 de miliarde de euro, nu știm dacă e reală sau nu, dar problema nu a fost rezolvată. (...) Lideri politici europeni au început să se îndoiască de eficiența și capacitatea sancțiunilor de a rezolva acest conflict. (...) Acest lucru e destul de descumpănitor. Dacă riposta militară nu e luată în considerare, dar nici instrumentul sancțiunilor nu mai e văzut ca unul realist, atunci cum își mai imaginează Occidentul că se va mai putea opune în viitor tentativelor de expansiune, sfere de influență și dominație a lumii din partea puterilor revizioniste?

Acesta va fi și un fel de test în opinia mea. Un test major al ordinii globale. Dacă rezistă sau nu ordinea liberală occidentală în fața acestei tentative a puterilor revizioniste. Deocamdată e vorba de Rusia, dar s-ar putea destul de curând să fie vorba și de China în ceea ce privește Taiwanul. Nu avem niciun fel de indiciu că Rusia și China ar fi coordonate, dar nici nu putem exclude acest scenariu”, a conchis profesorul Valentin Naumescu, în analiza sa pentru defenseromania.ro .



Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa