Valoarea restanţelor la rambursările de TVA s-a dublat în primele 6 luni din 2022

Valoarea restanţelor la rambursările de TVA s-a dublat în primele 6 luni din 2022

Restanţele privind rambursările TVA se adaugă celor 3,6 miliarde de lei restanţi pentru decontarea concediilor medicale. ( Vezi aici )

„Cele două informaţii arată că, în acest moment, statul pare a deveni principalul factor de blocaj economic, blocând banii companiilor prin neefectuarea la timp a rambursărilor de taxe la care acestea sunt îndreptăţite”, a declarat analistul economic Gabriel Biriş, pentru Main News.

Deşi la finalul anului 2021 „valoarea deconturilor cu sume negative de TVA cu opţiune de rambursare cu termenul legal de soluţionare întârziat” era de 1,173 de miliarde de lei, la finalul lunii mai aproape s-a dublat, ajungând la 2,194 de miliarde de lei.

„Vedem zilele acestea că preşedintele ANAF tot face declaraţii beligerante, în sensul că a ajuns, ultima declaraţie cu 71.000 de contribuabili împotriva cărora urmează să le facă plângere penală că nu au plătit contribuţiile sociale, ar trebui să ne întrebăm câte nu şi-au plătit contribuţiile pentru că nu au primit contribuţii de la buget. Nu poţi să ceri ceva ce nu faci, statul cere contribuabililor să fie corecţi, dar statul nu este corect cu contribuabilii”, a adăugat analistul economic.

ANAF susţine că deconturile la plata TVA sunt soluţionate „în ordinea cronologică a înregistrării lor la organul fiscal”. În anul 2022, valoarea totală a rambursărilor de TVA a fost de 12,458 de miliarde de lei. Instituţia mai aminteşte că deconturile sunt monitorizate prin intermediul unui sistem informatic lansat în anul 2009.

„Selecţia deconturilor de TVA pentru care există decizii de rambursare aprobate se realizează lunar, din baza de date naţională, strict cu ajutorul unei aplicaţii informatice, pe principiul – cel mai vechi decont se stinge primul – şi este valabilă pe tot parcursul lunii”, se mai arată în răspunsul acordat de ANAF.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...