Valuri de căldură extremă în Europa. Cea mai afectată zonă a României

Valuri de căldură extremă în Europa. Cea mai afectată zonă a României

Cercetătorii britanici avertizează că, în următorii ani, Europa va fi lovită, din plin, de valuri de căldură extremă. Fenomenul se remarcă deja, în unele țări. În Spania, de pildă, zilele acestea sunt așteptate temperaturi de peste 40 de grade Celsius. Meteorologii au vorbit despre cum va fi afectată țara noastră.

Europa, lovită de un val de caniculă FOTO Shutterstock

Temperaturi extreme, pentru luna aprilie, în Europa

În sudul Spaniei oamenii se așteaptă la caniculă, pe finalul lunii aprilie. În regiune, temperaturi de 40 de grade Celsius, erau înregistrate, în general, abia în luna iulie. Creșterea neașteptată a temperaturilor este direct proporțională cu pericolul declanșării incendiilor de vegetație, mai devreme decât se așteptau oficialii.

Bogdan Antonescu, expert în fenomene meteo extreme , a vorbit despre acest lucru, la postul de televiziune Digi24 , unde a afirmat că valurile de căldură sunt tot mai intense, tot mai lungi.

Sunt aproape ireversibile. Va trebui să ne adaptăm acestor noi realități, a spus Bogdan Antonescu.

În capitala Spaniei, oamenii au resimțit o temperatură de 34 de grade Celsius. Căldura excesivă și neasteptată pentru această perioadă nu a fost deloc pe placul turiștilor.

Pentru noi, această căldură este greu de suportat, este atât de cald. În Italia acum este frig, foarte frig și plouă. Este foarte cald, mor, aproape leșin, a spus o femeie, pentru sursa citată.

În loc de plimbări, căldura din Madrid îi împinge pe oameni mai mult către terase, sau zonele umbroase ale parcurilor.

Autoritățile din regiunea Madrid au decis să modifice programul școlilor, să introducă mai multe metrouri în circulație și să deschidă piscinele publice, cu o lună mai devreme, din cauza căldurii.

Temperaturi ridicate au fost înregistrate și în Marea Britanie. Oamenii de aici par însă să profite de vremea frumoasă.

Multe băuturi, multe lichide, multă umbră și pur și simplu ne plimbăm pe partea umbrită a străzii. Nu este ceva cu care suntem obișnuiți, dar ne vom bucura cât timp vom fi aici, a spus o femeie din Regatul Unit.

Cum va fi afectată România

Bogdan Antonescu a explicat și care va fi cea mai afectată zonă din țara noastră. Este vorba despre regiunea de sud.

În Europa, în România, ne vom aștepta la temperaturi record. În sudul și sud-vestul României observăm frecvent valuri de căldură, care sunt acum exacerbate, cu durată mai mare, a explicat Antonescu.

Potrivit acestuia, ne așteptăm la perioade cu secetă extinsă și perioade cu precipitații mai intense.

E schimbată distribuția zonelor cu secetă și a zonelor cu precipitații extreme, a continuat Antonescu.

Specialistul a mai adăugat că părțile cele mai afectate din întreaga lume sunt America Centrală, China și Europa – în special regiunile sudice și centrale.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

4 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…