Varianta D614G a coronavirusului, prezentă în Europa și America de Nord, este de 10 ori mai infecțioasă, dar mai puțin mortală

Varianta D614G a coronavirusului, prezentă în Europa și America de Nord, este de 10 ori mai infecțioasă, dar mai puțin mortală

O mutație tot mai răspândită a noului coronavirus, observată în Europa, America de Nord și parți din Asia este mai infecțioasă, dar pare să fie mai puțin mortală, explică un important medic infecționist, citat de Reuters.

Paul Tambyah, consultant principal la Universitatea Singapore și președinte ales al Societății Internaționale pentru Boli infecțioase, spune că datele actuale sugerează că proliferarea mutației D614G în unele părți ale lumii a coincis cu o scădere a ratei mortalității, ceea ce ar însemna că este mai puțin letal.

”Poate că este un lucru bun să ai un virus care este mai infecțios, dar mai puțin mortal”, a declarat Tambyah pentru Reuters.

Acesta a explicat că cele mai multe dintre virusuri tind să devină mai puțin virulente pe măsură ce suferă mutații: ”Este în interesul virusului să infecteze mai mulți oameni, dar să nu-i ucidă pentru că virusul depintde de gazdă pentru hrană și adăpost”.

Oamenii de știință au descoperit mutația încă din februarie, aceasta circulând în Europa și Americi, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, care a spus că nu există dovezi că mutația a dus la provocarea unei forme mai severe a bolii.

Directorul general al sistemului de sănătate din Malaezia, Noor Hisham Abdullah, a cerut duminică vigilență crescută după ce mutația D614G a fost descoperită în două focare din țară.

De asemenea, Maurer-Stroh de la agenția pentru știință din Singapore a spus că mutația a apărut în orașul-stat, dar măsurile luate au prevenit răspândirea ei pe scară largă.

Potrivit lui Noor Hisham ”varianta” D614G este de 10 ori mai infecțioasă, iar vaccinurile aflate acum în curs de dezvoltare ar putea fi ineficiente împotriva acestei mutații.

De cealaltă parte, Tambyah și Maurer-Stroh spun că o astfel de mutație probabil că nu modifică destul de mult virusul pentru ca potențialele vaccinuri să fie mai puțin eficiente.

”Variantele sunt aproape identice și nu modifică zonele pe care sistemul nostru imunitar le recunoaște de obiceie, așa că nu ar trebui să fie vreo diferență la vaccinurile care sunt dezvoltate”, a explicat Maurer-Stroh.


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...