Varșovia anunță achiziția de elicoptere Black Hawk pentru forțele sale speciale

Varșovia anunță achiziția de elicoptere Black Hawk pentru forțele sale speciale

Polonia, care a anunțat săptămâna trecută că renunță la contractul privind achiziționarea de elicoptere multirol Caracal de la compania Airbus, a informat luni că va achiziționa aparate Black Hawk de la compania americană Lockheed Martin, pentru echiparea forțelor sale speciale, informează AFP.

'Din această săptămână vom demara convorbiri. Încă înainte de sfârșitul anului, primele aparate de acest tip vor fi livrate forțelor speciale, pentru a le permite să exerseze', a declarat ministrul polonez al apărării, Antoni Macierewicz, în cadrul unui briefing de presă la finalul unei întrevederi cu directorii uzinelor PZL Mielesc (sud-est) care aparțin Lockheed Martin.

Macierewicz nu a precizat numărul de elicoptere, modelul lor exact sau modalitățile de tranzacție care ar putea fi realizate fără licitație.

Ministrul apărării a însoțit-o luni pe șefa executivului, Beata Szydlo, în această deplasare la uzinele PZL Mielec și la cele PZL Swidnik (sud-est) ce aparțin grupului multinațional Leonardo-Finmeccanica, ce concurează Airbus în licitația pentru contractul respins de Varșovia.

Ruperea contractului pentru cele 50 de elicoptere Caracal, estimat de Paris la 2,4 miliarde de euro și de Varșovia la 3,1 miliarde de euro, a dus la răcirea relațiilor franco-poloneze, președintele Franței, Fracois Hollande, anulându-și o vizită la Varșovia, prevăzută pentru 13 octombrie.

De la instalarea la putere, în noiembrie 2015, guvernul polonez conservator a contestat alegerea echipei liberale precedente în favoarea Airbus, în numele protejării uzinelor poloneze în fața concurenților.

Ca reacție la anexarea peninsulei Crimeea de către Federația Rusă și la demonstrațiile de forță ale Moscovei în regiunile ce se învecinează cu statele baltice membre NATO, Alianța Atlanticului de Nord a decis să desfășoare începând cu anul viitor patru batalioane multinaționale în Polonia (sub comandamentul SUA) și în cele trei țări baltice (sub comandament german, canadian și britanic), pentru a întări flancul său estic.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…