Varșovia cere 'explicații' Berlinului despre recentele atacuri teroriste comise în Germania

Varșovia cere 'explicații' Berlinului despre recentele atacuri teroriste comise în Germania

Guvernul polonez a cerut Germaniei 'explicații' despre atacurile sângeroase care au fost comise în această țară în ultimele zile, după ce în unul dintre ele a fost ucisă și o cetățeană poloneză, informează AFP.

'De mai multe săptămâni, în fiecare zi auzim vorbindu-se despre atacuri teroriste. Aceste ultime evenimente au afectat și cetățeni polonezi', a declarat marți — în fața jurnaliștilor — șefa guvernului polonez, Beata Szydlo.

Un refugiat sirian de 21 de ani a ucis — duminică, în cursul unei dispute — o poloneză de 45 de ani cu o lovitură de macetă , într-un mic restaurant din orașul Reutlingen (în sud-vestul Germaniei), fugind apoi și rănind alte câteva persoane. Poliția germană a calificat cazul drept o dramă pasională.

El se înscrie totuși în o serie de alte tragedii: atentatul sinucigaș revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic în apropierea locului unde se desfășura un festival de muzică, atacul cu toporul și împușcăturile soldate cu o baie de sânge la Munchen.

'Statul polonez are obligația să ceară explicații despre ceea ce s-a petrecut, o informare onestă, pentru că toate acestea se desfășoară de cealaltă parte a frontierei noastre', a declarat șefa guvernului conservator polonez.

Ministrul afacerilor externe polonez, Witold Waszczykowski, denunțase luni responsabilitatea Germaniei pentru această serie de atacuri sângeroase.

'Serviciile de securitate și politicienii germani poartă responsabilitatea pentru securitatea în Germania. Așteptăm să ne explice pentru ce au loc aceste acțiuni', indicase șeful diplomației poloneze, citat de agenția oficială locală PAP.

'Suntem asigurați că deschiderea Europei și acceptarea unui val atât de important de migranți nu vor provoca probleme. Or, se dovedește că da', a insistat Waszczykowski, a cărui țară adoptase o poziție foarte fermă împotriva cotelor europene obligatorii de imigrare și care rămâne extrem de reticentă față de primirea migranților pe teritoriul său.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...