Vârsta președintelui american și cea a membrilor Senatului, cele mai înaintate din istoria țării

Vârsta președintelui american și cea a membrilor Senatului, cele mai înaintate din istoria țării

Blocajul inexplicabil al liderului republican al Senatului, Mitch McConnell, în timp ce vorbea în Congres săptămâna aceasta, este cel mai recent incident ce aminteşte că cei mai puternici lideri politici americani sunt mult mai în vârstă decât mulţi din alte democraţii.

Mitch McConnell, FOTO EPA-EFE

Joe Biden, în vârstă de 80 de ani, este cel mai în vârstă dintre toţi preşedinţii americani şi cu aproape două decenii mai în vârstă decât vârsta medie a tuturor liderilor din lume, care este de 62 de ani, a constatat Pew Research.

Deşi Biden este mai tânăr decât preşedintele Camerunului, Paul Biya, în vârstă de 89 de ani, cel mai în vârstă şef de stat din lume, el ar putea fi bunicul preşedintelui chilian, Gabriel Boric, sau al Sannei Marin, care a demisionat luna trecută din funcţia de prim-ministru al Finlandei.

Ambii au 37 de ani. Cu toate acestea, Biden este cu ani mai tânăr decât unii membri ai Congresului american.

McConnell, în vârstă de 81 de ani, s-a oprit din vorbit la mijlocul unei fraze la o conferinţă de presă organizată miercuri la Capitoliu şi a rămas mut timp de 23 de secunde, până când a fost îndepărtat de lângă reporteri, pentru a reveni mai târziu şi a anunţa: „Sunt bine".

Vârsta medie a membrilor Senatului, cea mai înaintată din istoria ţării

Momentul a stârnit îngrijorări cu privire la capacitatea sa mintală, mai ales după ce a fost spitalizat şi tratat pentru o comoţie cerebrală după o căzătură în martie.

Senatorul republican Chuck Grassley din Iowa, în vârstă de 89 de ani, senatoarea democrată Dianne Feinstein din California, în vârstă de 89 de ani, şi senatorul de Vermont Bernie Sanders, în vârstă de 81 de ani, sunt mai în vârstă decât McConnell.

Mulţi membri ai Congresului au în jur de 70 de ani, iar vârsta medie a membrilor Senatului este de 65,3 ani, cea mai înaintată din istoria ţării, potrivit calculelor site-ului american FiveThirtyEight, în timp ce vârsta medie în Statele Unite în ansamblu este de 38,8 ani.

Potrivit Uniunii Interparlamentare, vârsta medie a membrilor Senatului american este a şaptea cea mai mare dintre toate organismele parlamentare, înaintea unor ţări cu populaţii mult mai în vârstă, precum Japonia, Italia şi Grecia.

Vârsta înaintată a lui Biden a ridicat semne de întrebare cu privire la oportunitatea de a candida pentru un al doilea mandat. Preşedintele s-a împiedicat recent de un sac de nisip pe scenă, merge precaut şi este predispus la gafe verbale.

Biden nu este în top 10 cei mai în vârstă lideri ai lumii

El l-ar putea înfrunta pe Donald Trump, în vârstă de 77 de ani, în calitate de candidat republican la alegerile din 2024. Sondajele Reuters arată că mulţi americani consideră că niciunul dintre ei nu ar trebui să candideze, din cauza vârstei.

Întrebată despre vârsta lui Biden, Casa Albă subliniază realizările sale, inclusiv alegerile prezidenţiale din 2020, susţinerea democraţilor în alegerile din 2022 şi promovarea a numeroase proiecte de lege în Congres în calitate de preşedinte.

Biden nu se află în top 10 al celor mai în vârstă lideri din lume aflaţi în funcţie în prezent, potrivit Pew, care este condus alături de Biya de Mahmoud Abbas, preşedintele Autorităţii Palestiniene, în vârstă de 87 de ani.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 „Ar fi primul val al ofensivei”