Vârsta sau sexul donatorului de sânge determină supraviețuirea primitorului (studiu)

Vârsta sau sexul donatorului de sânge determină supraviețuirea primitorului (studiu)

Persoanele care primesc o transfuzie de sânge de la donatori de sex feminin sau de la donatori tineri au mai puține șanse de a supraviețui, potrivit unui studiu canadian publicat luni în revista medicală JAMA Internal Medicine din SUA, relatează AFP.

Aceste rezultate sunt surprinzătoare și sugerează că, dacă este nevoie de o transfuzie, rezultatele clinice ar putea fi afectate de vârsta sau de sexul donatorului, explică dr. Dean Fergusson, director al programului de epidemiologie clinică de la Spitalul din Ottawa, Canada.

Totuși, "studiul nostru este de natură observațională, ceea ce înseamnă că nu putem trage concluzii definitive", subliniază acesta.

Cercetătorii au stabilit că pacienții care au primit sânge provenit de la o femeie aveau un risc de mortalitate sporit cu 8% pe unitatea de sânge primit în raport cu persoanele care primiseră sânge donat de un bărbat.

Ei au constatat rezultate similare la primitorii de sânge donat de tineri cu vârste între 17 și 20 de ani. Riscul de deces era cu 8% mai mare pe unitatea transfuzată în comparație cu primitorii în cazul cărora sângele provenea de la un donator cu vârsta între 40 și 50 de ani.

"Trebuie să facem mai multe cercetări pentru a confirma aceste observații și să încercăm să găsim posibile mecanisme biologice", explică dr. Michaël Chassé, de la Universitatea Laval din Québec.

Potrivit acestuia, "componente din sângele unor tineri donatori și al unor femei ar putea afecta sistemul imunitar al celor care primesc acest sânge".

Autorii acestui studiu au analizat rezultatele clinice în cazul a 30.500 de pacienți care au primit transfuzii de sânge, în funcție de vârsta și sexul celor 80.755 de donatori. Studiul a fost efectuat la Spitalul din Ottawa între octombrie 2006 și decembrie 2013.

Vârsta medie a primitorilor de sânge era de 66,2 ani. Ei au fost observați în medie 2,3 ani și cel mult 7,2 ani.

AGERPRES/(AS — autor: Pepa Sița, editor: Mariana Ionescu, editor online: Simona Aruștei)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare . Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro .

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro .


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 Așa o fi?

4 VIDEO București 2024...

5 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...