Vasile Dîncu: Scopul politicii nu este să crească PIB-ul ci fericirea oamenilor

Vasile Dîncu: Scopul politicii nu este să crească PIB-ul ci fericirea oamenilor

Sociologul Vasile Dîncu, fost vicepremier, a declarat sâmbătă, la lansarea cărții sale 'Politically incorrect. Scenarii pentru o Românie posibilă', că scopul politicii este omul și fericirea sa.

'Ceea ce am vrut să spun în această carte e că politica s-a îndepărtat foarte mult de oameni și trebuie să-și regăsească adevărat menire. Se poate citi din această carte primul capitol, așa cum a spus domnul ministru Ionuț Vulpescu, și ultimul capitol, pentru a simplifica; primul capitol este un diagnostic, ultimul capitol este un program. Vreau să vă spun și un secret. Am visat ca această carte să fie începutul unui ciclu politic despre alegerile din decembrie; am crezut că un nou ciclu politic în care va veni o putere nouă va ține cont, va încerca măcar să ia două-trei idei din acest ghid și să le ducă mai departe, pentru că sensul cel mai important al politicii, principala făgăduință pe care o face politica oamenilor este să-i treacă deșertul, să-i treacă deșertul social, deșertul politic. Scopul politicii este omul și noi am pierdut acest lucru. Scopul politicii nu este să crească PIB-ul, nici să crească productivitatea sau randamentul, ci este fericirea oamenilor. Avem nevoie să redescoperim omul. Asta înseamnă să consideri că omul este mai important decât propriul tău partid sau că România este mai importantă decât partidul din care faci parte', a spus Vasile Dîncu.
La lansarea cărții au participat, printre alții, ministrul Culturii, Ionuț Vulpescu, și rectorul UBB, academicianul Ioan Aurel Pop.

'Dacă ne gândim la subtitlul cărții, nicio strategie pentru România viitoare nu poate să aibă în centru decât cartea. Cartea, cu textele, pretextele și subtextele sale sunt cele care structurează o națiune. (...) Până la urmă, a guverna, a fi la putere înseamnă, dacă citești cărțile lui Vasile Dîncu, o formă de a organiza speranța. Politica trebuie să-ți creeze un mecanism de entuziasm, nu doar a câștiga puterea. (...) Este o carte care îndeamnă la refacerea acestui dialog dintre noi, dintre instituții, dintre culturi, e o carte aparent pesimistă, dar care transmite un mesaj profund optimist', a spus Ionuț Vulpescu.
Volumul 'Politically incorrect. Scenarii pentru o Românie posibilă' (Vasile Sebastian Dîncu, Editura Școala Ardeleană) a fost lansat în prezența câtorva sute de persoane, în cadrul celei de-a XVIII-a ediții a Târgului de carte GAUDEAMUS.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina