Vasilescu: Cursul de schimb, plătitor de serviciu pentru deficitul balanței de plăți

Vasilescu: Cursul de schimb, plătitor de serviciu pentru deficitul balanței de plăți

Cursul de schimb este un "plătitor de serviciu" pentru deficitul balanței de plăți, alături de ROBOR, susține Adrian Vasilescu, consultant de strategie la Banca Națională a României.

"Ne uităm în balanță și vedem că avem creștere de servicii, investiții de servicii și mișcarea serviciilor, cu patru sau chiar cinci miliarde de euro. E foarte important aceasta. Dar vine deficitul de balanță de bunuri și mănâncă acest excedent și mai lasă un deficit de cont curent de patru miliarde de euro. Deci, mănâncă tot excedentul care vine din balanța serviciilor și mai lasă un deficit de cont curent de patru miliarde de euro. Fondurile europene sunt mai puține și nu pot să acopere, investițiile străine sunt mai puține și nu pot să acopere și problema pentru noi la această oră este: acest deficit cine îl acoperă? Îl acoperă cursul de schimb, că întotdeauna există un plătitor de serviciu și, la ora aceasta, plătitorul de serviciu este cursul de schimb, care s-a dus la peste 4,6 lei pentru un euro și acoperă ROBOR-ul, care urcă spectaculos", a spus Adrian Vasilescu, la o conferință de specialitate.

Acesta a subliniat că în momentul în care apar deficite în balanța de plăți întotdeauna trebuie să ne uităm la cursul de schimb, pentru că de obicei reacționează la deficitele din balanța de plăți și încearcă, prin deprecierea monedei naționale, să acopere deficitul.

"Banca Națională stă și ea aici pe piață și încearcă să calmeze piața. Să calmeze, acesta este cuvântul, nu să o răstoarne, pentru că nicio bancă centrală din lume nu împinge cursul, folosind instrumentele pe care le are la dispoziție, până acolo încât să joace împotriva naturii evenimentelor din economie", a precizat reprezentantul BNR.

AGERPRES/(A — autor: George Bănciulea, editor: Oana Tilică, editor online: Ada Vîlceanu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?