Vaslui: Fostul șef al CJ, Vasile Mihalachi, condamnat la închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu

Magistrații de la Curtea de Apel Iași l-au condamnat, miercuri, la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru abuz în serviciu, pe Vasile Mihalachi, fost președinte și vicepreședinte al Consiliului Județean Vaslui, decizia fiind una definitivă, se arată pe portalul instanței ieșene.

Condamnat inițial la doi ani de închisoare cu suspendare, în luna aprilie a anului trecut, Mihalachi a avut parte de o majorare a pedepsei, într-un dosar privind licitația pentru împărțirea traseelor de transport din județul Vaslui, în urma apelului făcut de procurorii anticorupție.

În același dosar, Curtea de Apel Iași a dispus majorarea pedepsei în cazul inculpatului Dănuț Ropotă, referent în cadrul Autorității Rutiere Române, filiala Vaslui, de la un an de închisoare cu suspendare, la trei ani de închisoare cu suspendare. Fostul director al Autorității Rutiere Române, Filiala Vaslui, Liviu Butnaru, a rămas cu condamnarea inițială, de trei ani închisoare cu suspendare. În cazul fostului angajat al CJ Vaslui, Vasile Vieriu, instanța a dispus încetarea procesului penal, ca urmare a decesului acestuia.

Magistrații ieșeni au respins acțiunile civile ale firmelor de transport din județul Vaslui, care au fost defavorizate la licitațiile organizate de CJ Vaslui și care s-au constituit părți civile în cauză, solicitând despăgubiri de 140.000 lei.

Mihalachi este acuzat că, în anul 2008, pe vremea când deținea funcția de președinte al CJ Vaslui, alături de Liviu Butnaru, director al Agenției Județene Vaslui a Autorității Rutiere Române, de Vasile Vieriu, director executiv adjunct în cadrul Direcției Tehnice a Consiliului Județean Vaslui și Dănuț Ropotă, referent în cadrul Agenției Județene Vaslui a Autorității Rutiere Române, în calitate de membri ai Comisiei Paritare Vaslui pentru atribuirea traseelor de transport public județean de persoane, prin încălcarea atribuțiilor de serviciu și a legislației în vigoare care reglementează transportul public județean, a determinat înlăturarea unor societăți comerciale — operatori de transport public rutier — de la atribuirea unor trasee de transport, firme care fie au câștigat licitațiile în mod legal, fie au fost împiedicate să participe la alte licitații.

Potrivit procurorilor DNA, prin acțiunile inculpaților "au fost lezate interesele legale ale operatorilor de transport public care au încercat în mod onest să dobândească dreptul de a desfășura serviciul de transport public pe raza județului Vaslui, fiind creat un avantaj patrimonial injust pentru operatorii favorizați, în sumă totală de 2.659.845 lei, reprezentând sumele obținute din operarea traseelor atribuite nelegal".

Inițial, dosarul a fost înaintat spre soluționare Judecătoriei Vaslui, dar magistrații acestei instanțe au declinat dosarul Tribunalului Vaslui, competent să judece astfel de infracțiuni, potrivit noului Cod Penal. Ulterior, inculpații au solicitat strămutarea dosarului. Cererea a fost aprobată de Curtea de Apel Iași, dosarul fiind scos de pe rolul Tribunalului Vaslui și înaintat celui de la Iași.

Fost deputat în perioada 2000 — 2004, Vasile Mihalachi s-a aflat la conducerea CJ Vaslui timp de 12 ani, deținând un mandat de vicepreședinte în perioada 2004 — 2008, unul de președinte al instituției în perioada 2008 — 2012 și un nou mandat de vicepreședinte între anii 2012 și 2016.

AGERPRES / (AS — autor: Loredana Ciobanu, editor: Elena Stanciu, editor online: Ada Vîlceanu)


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Informație / Între 2016 și 2019, Dragnea a primit cel puțin 10 milioane de euro, la sacoșă, de la un constructor

2 Cîțu a dat-o cu cracii-n sus pe Firea! Moldoveanca, isterică, anunță „cutremur politic”!

3 Document / Senator PSD, fost ministru în Guvernul Dăncilă, își bătea nevasta cu pumnii în burtă

4 Ți se face silă / O procuroare PSD din Oravița a dat în judecată statul pentru diurna primită în weekend și în c…

5 Mafia PSD / RISE Project anunță că lui Codrin Ștefănescu i-a intrat în conturi și ultima tranșă din tunul de 2 m…

recomandări

Te ia DNA: Bucur Ionel

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Așa arată un cotlet de porc cu sos de pătrunjel și capere