Vaslui: Șeful Poliției municipiului Bârlad, sub control judiciar

Vaslui: Șeful Poliției municipiului Bârlad, sub control judiciar

Magistrații de la Judecătoria Bârlad au dispus, marți seara, măsura controlului judiciar față de comandantul Poliției municipiului Bârlad, comisar-șef Vasile Chelaru, acuzat de abuz în serviciu, instigare la fals intelectual și instigare la delapidare.

Potrivit procurorilor, Chelaru ar fi acționat pentru efectuarea defectuoasă a cercetărilor într-un dosar de viol, lipsire de libertate și favorizarea infractorului. În dosarul menționat, psihologul Ionuț Brătianu, șeful Centrului de Primiri în Regim de Urgență a Copilului Abuzat și Exploatat Bârlad este acuzat că ar fi întocmit o expertiză psihologică favorabilă în cazul unui suspect de viol, la intervenția șefului poliției bârlădene, inducând în eroare organele de anchetă. Violul s-a petrecut în luna aprilie a anului 2015, victimă fiind o adolescentă de 17 ani din comuna vasluiană Gherghești.

'La data de 14.06.2016, contrar prevederilor art. 300 C.pr.pen. și art. 303 alin. 2 C.pr.pen., Chelaru Vasile l-a îndrumat pe ofițerul de caz să emită o adresă către B. I. pentru ca raportul de expertiză psihologică să poată fi depus la dosarul cauzei. (...) Anterior, procurorul de caz fusese informat de către ofițerul de caz cu privire la o eventuală intervenție a șefului poliției în favoarea inculpatului Butnaru Cristian (...) Chelaru Vasile își folosește atribuțiile conferite de lege nu pentru a păstra și restabili ordinea de drept sau de a veghea la respectarea și aplicarea legii în institutiile publice, ci pentru a obține diverse avantaje în interes personal conferite tocmai de funcția sa sau pentru a sprijini activitatea infracțională a unor persoane cu care se afla in relații apropiate', se arată în referatul Parchetului de pe lângă Judecătoria Bârlad.

Totodată, procurorii au arătat că șeful Poliției Bârlad folosea în interes personal autoturismele aflate în dotarea instituției și că, profitând de autoritatea pe care o avea în fața subalternilor, scotea polițiști din dispozitiv, pentru a-și rezolva problemele.

Joia trecută, procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bârlad au ridicat o serie de documente de la Poliția municipiului Bârlad, fiind vizat comisar-șef Vasile Chelaru și alți trei angajați ai poliției bârlădene.

Luni, Vasile Chelaru a fost reținut pentru 24 de ore.

AGERPRES / (AS — autor: Loredana Ciobanu, editor: Marius Frățilă)


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”