Vaticanul confirmă vânzarea imobilului din Londra, aflat în centrul unui vast scandal financiar

Vaticanul confirmă vânzarea imobilului din Londra, aflat în centrul unui vast scandal financiar

Vaticanul a confirmat vineri că a semnat un contract pentru vânzarea unei clădiri de lux din Londra, pe care a achiziţionat-o în 2014 şi care se află în centrul unui vast proces de corupţie, a declarat părintele Juan Antonio Guerrero, şeful Secretariatului pentru Economie al Sfântului Scaun, într-un interviu pentru site-ul oficial Vatican News, relatează Reuters şi AFP.

"Contractul de vânzare a fost semnat, am primit 10% depozit şi totul se va încheia în iunie 2022", a declarat Juan Antonio Guerrero.

Deşi au existat informaţii privind un proces de vânzare în curs, este pentru prima dată când un oficial al Vaticanului a confirmat tranzacţia.

Sfântul Scaun nu a precizat nici suma, nici beneficiarul tranzacţiei, însă potrivit unei surse de la Vatican este vorba despre fondul american Bain Capital.

În noiembrie, cotidianul britanic The Financial Times a anunţat vânzarea, precizând că Vaticanul ar fi pierdut aproximativ 116 milioane de euro.

Această clădire de lux, situată pe Sloane Avenue în cartierul londonez Chelsea, s-a aflat din iulie anul trecut în centrul unui vast proces financiar la Vatican.

Printre acuzaţii judecaţi pentru înşelăciune, delapidare, abuz de putere şi spălare de bani, suspectaţi de finanţări opace, prin intermediul unor oameni de afaceri italieni, se număra şi influentul cardinal Becciu, fosta mână dreaptă a papei Francisc.

Aceasta achiziţie la un preţ supraevaluat - prin aranjamente financiare extrem de speculative - a evidenţiat folosirea nesăbuită a Denarului Sfântului Petru, marea colecţie anuală de donaţii dedicate acţiunilor caritabile ale papei, generând pierderi substanţiale pentru finanţele Vaticanului.

Cazul a reprezentat o lovitură grea dată reputaţiei Bisericii Catolice şi papei Francisc, care în ultimele luni a accelerat reformele financiare interne pentru combaterea corupţiei. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”