Vela despre bărbatul împuşcat: A atacat poliţiştii cu obiecte ascuţite; Parchetul se va pronunţa

Vela despre bărbatul împuşcat: A atacat poliţiştii cu obiecte ascuţite; Parchetul se va pronunţa

Bărbatul care a decedat, după ce a fost împuşcat de un poliţist, a atacat echipa de intervenţie cu obiecte ascuţite, şi avea probleme psihice, fiind şi în evidenţele Poliţiei pentru comportament agresiv, incidentul fiind însă unul regretabil a declarat miercuri ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela.

"În jurul orelor 4,00 dimineaţa a fost înregistrat un apel la 112. Conform procedurii, se deplasează la orice apel 112 cea mai apropiată echipă, A fost prezentă într-un timp foarte scurt unde o persoană într-o ţinută sumară, să nu zic lejeră, a avut comportament agresiv faţă de vecini, de cei care locuiau în respectivul imobil. Au fost atacaţi inclusiv poliţiştii cu obiecte ascuţite, a avut loc o urmărire la etajul superior din respectivul imobil, în faţa unui lift din nou atacaţi poliţiştii. Poliţiştii au executat focuri de avertisment şi evident cele de imobilizare. În această situaţie s-a întâmplat ca unul dintre focuri să fie cauza decesului respectivei persoane care a atacat poliţiştii. Respectiva persoană a fost de mai multe ori în evidenţele poliţiei, cu comportament agresiv, înregistrată ca atare. În urma unei sentinţe judecătoreşti, din 2016, chiar a fost obligată să-şi facă un examen psihiatric. Ne pare rău pentru acest incident şi mie, ca ministru. Nu mă pot pronunţa exact cu privire la a delimita această zonă sensibilă - a fost sau n-a fost culpa unuia sau altuia - pentru că în prezent există un dosar penal, instrumentat de Parchet, care va clarifica toate aspectele", a declarat Vela la postul B1 TV.

El a adăugat că nu vrea să ia apărarea nimănui, Parchetul fiind cel mai în măsură să stabilească toate detaliile, dar a menţionat că autoapărarea este la îndemâna oricărui cetăţean.

"A fost şi somat, şi au existat şi focuri de avertisment, nu a fost direct împuşcat. Faptul că a avut probleme psihice acum patru ani am aflat astăzi, când s-a dus echipajul la locul sesizat de către vecini (...). N-au apucat să-l întrebe nici de buletin, darmite de evidenţele medicale, pentru că omul i-a atacat cu obiecte ascuţite, chiar provocând o plagă poliţistului. Parchetul va decide dacă s-a respectat procedura, dar autoapărarea e valabilă pentru oricine. Orice persoană atacată se poate apăra", a adăugat ministrul de Interne.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a deschis un dosar în care se efectuează urmărirea penală în legătură cu împrejurările în care a survenit decesul unui bărbat în vârstă de 37 de ani, după ce a fost împuşcat de un poliţist în timpul unei intervenţii într-un bloc situat în Cartierul Pajura din Sectorul 1 al Capitalei.

Potrivit unui comunicat al Parchetului, un procuror criminalist s-a deplasat miercuri, împreună cu poliţişti din cadrul Serviciului Omoruri şi Serviciului Criminalistic, în vederea efectuării cercetării la faţa locului.

De asemenea, a fost dispusă efectuarea autopsiei medico-legale la Institutul de Medicină Legală "Mina Minovici" Bucureşti. AGERPRES/(A-autor: Cătălina Matei, editor: Karina Olteanu, editor online: Alexandru Cojocaru)


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...