Veneția nu va fi inclusă pe lista Patrimoniului mondial în pericol, anunță UNESCO. Turiștii vor fi taxați cu 5 euro

Veneția nu va fi inclusă pe lista Patrimoniului mondial în pericol, anunță UNESCO. Turiștii vor fi taxați cu 5 euro

Veneția nu va fi adăugată pe lista patrimoniului mondial aflat în pericol, potrivit deciziei Comitetului Patrimoniului Mondial, reunit la Riad. Decizia vine în ciuda recomandărilor experților ce avertizau că starea orașului este din ce în ce mai precară din cauza schimbărilor climatice, dar și a turismului în masă, potrivit Reuters.

Veneția nu va fi inclusă pe lista Patrimoniului mondial în pericol FOTO Shutterstock

Experții avertizează că guvernul italian nu face destule pentru a proteja orașul.

Comitetul Patrimoniului Mondial ... a luat decizia de a nu înscrie Veneția și laguna sa pe Lista Patrimoniului Mondial în Pericol”, a declarat UNESCO, agenția culturală a ONU, joi, 14 septembrie, la Riad.

Taxă de cinci euro pentru turiștii de o zi

Decizia vine la două zile după ce a fost anunțată introducerea, de probă, din 2024, a unei taxe de cinci euro ce va fi plătită de turiștii care petrec doar o zi în orașul plutitor, după cum scrie Agerpres.

Subiectul taxei a fost îndelung dezbătut. Aceasta are ca scop descurajarea turismului de o zi. Anul viitor, taxa, ce va putea fi plătită și online, va fi introdusă pentru maxim 30 de zile , în special în zilele cu un aflux mare de turiști din perioada de primăvară și vară. Copii sub 14 ani și oamenii ce petrec cel puțin o noapte în orașul plutitor vor fi scutiți de taxă.

Chiar dacă Veneția nu a fost pusă pe lista obiectivelor turistice aflate în pericol, UNESCO susține că este nevoie de mai multe eforturi pentru a proteja frumosul oraș.

Comitetul și-a reiterat îngrijorarea cu privire la problemele importante care rămân de rezolvat pentru conservarea adecvată a sitului, inclusiv cele legate de turismul de masă, proiectele de dezvoltare și schimbările climatice”, a declarat acesta pentru Reuters.

Ministrul italian al Culturii, Gennaro Sangiuliano adeclarat că UNESCO a apreciat încercările Italiei de a proteja Veneția prin intermediul sistemului antiinundații MOSE și prin aprobarea taxei pentru turiștii de o zi și că adăugarea orașului pe lista ar fi fi fost o "mișcare nejustificată", potrivit sursei citate anterior.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Ce se întâmplă? / Bombardiere strategice americane B-52H au înconjurat enclava rusă Kaliningrad de la Marea Baltică

2 Horoscop joi, 30 mai. Racii sunt prea curioşi, iar fecioarele nu se pot concentra

3 N-o să vă vină să credeți, dar acest articol a fost publicat în revista SRI...

4 VIDEO Surpriză de proporții, drona care ar fi lovit radarul din Rusia ar fi de fabricație portugheză

5 O lege mai mult decât interesantă promulgată de președintele Iohannis...