Venezuela amână până pe 2 ianuarie ieșirea din circulație a bancnotei de 100 de bolivari

Președintele venezuelean Nicolas Maduro a amânat retragerea din circulație a celei mai valoroase bancnote, cea de 100 de bolivari, decizia intervenind pe fondul mai multor zile de haos economic, relatează BBC. Noul termen avansat de liderul de la Caracas este 2 ianuarie 2017.

De la momentul când Maduro a anunțat la postul național de televiziune că a decis retragerea bancnotei, pe motiv că servește drept armă pentru speculanții care poartă un "război economic" contra țării sale, în Venezuela oamenii au format cozi în încercarea de a schimba bancnotele în unele mai mici sau de a le preda la bancă.

Mii de magazine s-au închis din cauza lipsei banilor, iar oamenii s-au văzut obligați să folosească transferurile bancare sau cardurile pentru a efectua aproape toate plățile. Mulți nu au mai putut cumpăra alimente, relatează sursa citată, iar decizia președintelui a dus și la proteste de stradă.

Nicolas Maduro declara, la începutul săptămânii, că bancnota de 100 de bolivari iese din circulație "în 72 de ore" pentru că "grupări criminale au transportat în Columbia 300 de miliarde de bolivari în bancnote de 100" și, prin această decizie, contrabanda va fi combătută și banii sustrași vor deveni inutili.

Datele băncii centrale din Venezuela arată că sunt în circulație peste 6 miliarde de bancnote de 100 de bolivari, aproape jumătate din numerarul aflat în circulație. Experții economici se tem că retragerea bancnotei va avea un efect pozitiv minim asupra uriașelor probleme economice și politice ale țării. Adversarii președintelui Maduro spun că măsura va ruina economia și că liderul de la Caracas trebuie înlăturat de la putere.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Noi date din exit-poll-uri / Marian Oprișan pierde șefia CJ Vrancea în favoarea PNL! Situație critică la Neamț, …

2 LIVE Alegeri locale 2020 / Prezență la vot de 41,48% la ora 19. În București - 31.86% / Trei județe trec de 50%

3 Situația în exit-poll-uri la ora 16.30: PNL va înregistra un scor național fără precedent! Nicușor Dan-41%, Fi…

4 LIVE Alegeri Primăria București / Prezența la vot în București, cu 4 puncte mai mare decât în 2016 la ora 19

5 VIDEO Scandal cu pesediști agresivi! Priviți, haidamacii care-au însoțit-o pe Firea la vot i-au îmbrâncit pe c…