Venezuela amână până pe 2 ianuarie ieșirea din circulație a bancnotei de 100 de bolivari

Venezuela amână până pe 2 ianuarie ieșirea din circulație a bancnotei de 100 de bolivari

Președintele venezuelean Nicolas Maduro a amânat retragerea din circulație a celei mai valoroase bancnote, cea de 100 de bolivari, decizia intervenind pe fondul mai multor zile de haos economic, relatează BBC. Noul termen avansat de liderul de la Caracas este 2 ianuarie 2017.

De la momentul când Maduro a anunțat la postul național de televiziune că a decis retragerea bancnotei, pe motiv că servește drept armă pentru speculanții care poartă un "război economic" contra țării sale, în Venezuela oamenii au format cozi în încercarea de a schimba bancnotele în unele mai mici sau de a le preda la bancă.

Mii de magazine s-au închis din cauza lipsei banilor, iar oamenii s-au văzut obligați să folosească transferurile bancare sau cardurile pentru a efectua aproape toate plățile. Mulți nu au mai putut cumpăra alimente, relatează sursa citată, iar decizia președintelui a dus și la proteste de stradă.

Nicolas Maduro declara, la începutul săptămânii, că bancnota de 100 de bolivari iese din circulație "în 72 de ore" pentru că "grupări criminale au transportat în Columbia 300 de miliarde de bolivari în bancnote de 100" și, prin această decizie, contrabanda va fi combătută și banii sustrași vor deveni inutili.

Datele băncii centrale din Venezuela arată că sunt în circulație peste 6 miliarde de bancnote de 100 de bolivari, aproape jumătate din numerarul aflat în circulație. Experții economici se tem că retragerea bancnotei va avea un efect pozitiv minim asupra uriașelor probleme economice și politice ale țării. Adversarii președintelui Maduro spun că măsura va ruina economia și că liderul de la Caracas trebuie înlăturat de la putere.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Atamanul și-a părăsit calul și nevasta pentru aventură, dar s-a întors acasă corect”

2 Cruzime fără margini a comandanților ruși

3 Data morții lui Putin, prezisă de un medium rus. Mai mult, a descris și modul în care va sfârși

4 Peste 100 de soldaţi ai Gărzii Naționale a Rusiei, armata privată a lui Vladimir Putin, concediați după ce au refuzat să lupte ăn Ucraina!

5 Surpriză mare! Armamentul rusesc capturat în Ucraina colcăie de microcipuri fabricate în SUA!