Venezuela: Argentina şi Brazilia îl sprijină pe candidatul desemnat de Guaido în board-ul Băncii Inter-americane de Dezvoltare

Venezuela: Argentina şi Brazilia îl sprijină pe candidatul desemnat de Guaido în board-ul Băncii Inter-americane de Dezvoltare

Argentina şi Brazilia îl sprijină pe candidatul desemnat de liderul opoziţiei din Venezuela, Juan Guaido, pentru a reprezenta această ţară în cadrul Băncii Inter-americane de Dezvoltare (IADB), au declarat oficiali din cele două guverne pentru Reuters.

Juan Guaido s-a autoproclamat preşedinte interimar în ianuarie după ce a denunţat realegerea lui Nicolas Maduro în funcţia supremă în stat în 2018 drept frauduloasă.

Guaido l-a nominalizat pe economistul Ricardo Hausmann pentru a reprezenta Venezuela la IADB.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Economiei din Argentina a confirmat marţi că guvernul de la Buenos Aires îl va susţine pe Hausmann la votul ce va avea loc în această săptămână.

În mod similar, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe brazilian a declarat că ţara sa îl sprijină pe candidatul lui Guaido.

Se aşteaptă ca majoritatea statelor reprezentate în board-ul IABD să-l sprijine pe Hausmann, cu excepţia celor care nu l-au recunoscut pe Guaido, şi anume Mexic, Uruguay, Nicaragua, Bolivia şi China, a declarat un oficial din cadrul băncii, sub rezerva anonimatului.

Alegerea lui Hausmann în board-ul IABD ar fi primul caz în care opoziţia din Venezuela reuşeşte să-şi plaseze un om într-o instituţie internaţională majoră.

Hausmann, fost ministru al planificării în Venezuela şi economist-şef al IADB între 1994-2000, predă dezvoltare economică la Kennedy School of Government de la Universitatea Harvard.

Recunoaşterea sa se adaugă presiunii diplomatice exercitate asupra lui Nicolas Maduro pentru a demisiona după luni de tulburări politice.

SUA au anunţat luni că îşi vor retrage întreg personalul diplomatic din Venezuela în cursul săptămânii.

Venezuela se confruntă de mai multe zile cu o pană de electricitate care i-a afectat exporturile de petrol şi a lăsat milioane de oameni disperaţi să găsească alimente şi apă.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…