Venezuela: Autorităţile închid complet frontierele, invocând ameninţări la adresa suveranităţii ţării

Venezuela: Autorităţile închid complet frontierele, invocând ameninţări la adresa suveranităţii ţării

Guvernul venezuelean a declarat vineri că a închis complet punctele de trecere a frontierei de la graniţa cu Columbia, invocând presupuse "ameninţări la adresa suveranităţii ţării din partea statului vecin, de unde opoziţia regimului de la Caracas aşteaptă intrarea, în cursul zilei de sâmbătă, a ajutoarelor umanitare donate de mai multe ţări şi depozitate în oraşul de frontieră columbian Cucuta, transmit sâmbătă EFE şi Xinhua.

Această măsură a fost impusă la numai câteva ore după ce preşedintele Nicolas Maduro a ordonat închiderea comunicaţiilor cu insulele Aruba, Bonaire şi Curaçao - toate teritorii olandeze - precum şi închiderea graniţei cu Brazilia, unde sunt depozitate, de asemenea, ajutoare destinate populaţiei din Venezuela.

"Guvernul bolivarian informează publicul că din cauza seriei de ameninţări grave şi ilegale din partea guvernului columbian la adresa păcii şi suveranităţii Venezuelei, a luat decizia de a închide complet, temporar, podurile Simon Bolivar, Santander şi Union", conform anunţului făcut pe Twitter de vicepreşedinta Delcy Rodriguez.


Oficialul a declarat, într-un alt mesaj postat pe Twitter, că guvernul preşedintelui columbian Ivan Duque pune la dispoziţie teritoriul propriei ţări, la ordinele preşedintelui american Donald Trump, pentru a ataca "dreptul venezuelenilor de a trăi în pace şi suveranitate". Rodriguez a adăugat că guvernul venezuelean a dat garanţii depline popoarelor venezuelan şi columbian în privinţa asigurării unor puncte de trecere a frontierei sigure şi a precizat că "normalitatea la frontieră" va fi restabilită atunci când autorităţile vor "controla actele grosolane de violenţă" despre care Caracas susţine că sunt orchestrate de Bogota.

Aceste măsuri erau de aşteptat după declaraţia de joi a preşedintelui Maduro, în care afirma că ia în considerare închiderea frontierei cu Columbia, unde vineri avut loc un concert de gală, organizat de miliardarul Richard Branson şi destinat strângerii de fonduri pentru Venezuela. În plus, Maduro îşi acuză frecvent vecinul că ţese 'planuri de război' împreună cu SUA pentru înlăturarea de la putere a guvernului chavist, motiv pentru care a ordonat în urmă cu câteva zile o desfăşurare specială a forţelor militare pentru a apăra teritoriul ţării.

Forţele de opoziţie au anunţat că în această sâmbătă vor pătrunde pe teritoriului Venezuelei ajutoare umanitare acordate de mai multe state, prin mai multe puncte de trecere a frontierei cu Columbia şi Brazilia, împotriva voinţei guvernului de la Caracas.

Oraşul columbian Cucuta, statul brazilian Roraima, învecinate cu Venezuela, precum şi Curaçao, teritoriu autonom al Olandei din Marea Caraibelor, sunt cele trei puncte de primire şi depozitare a produselor alimentare şi a medicamentelor destinate populaţiei din Venezuela, care suferă de pe urma gravei crize economice pe care o traversează ţara. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Reacția Pro TV în cazul „angajatului Marius Buga”, cercetat penal într-un dosar de act sexual cu minor

2 Corespondentul Pro TV Marius Buga, cercetat penal într-un dosar de act sexual cu minor

3 VIDEO „Urât, parcă toată lumea asta ar fi sclavii voștri, v-ați pierdut mințile de la bani”

4 De citit...

5 Jurnalistul Pro TV, reținut pentru 24 de ore / Marius Buga este acuzat de o faptă oribilă