Venezuela: Guaido se teme că va fi arestat după ridicarea imunităţii sale parlamentare

Venezuela: Guaido se teme că va fi arestat după ridicarea imunităţii sale parlamentare

Liderul opoziţiei venezuelene Juan Guaido a declarat marţi că se teme că va fi arestat în zilele următoare după decizia Curţii Supreme de a-i ridica imunitatea parlamentară, informează AFP.

"Ei pot încerca să mă răpească", a declarat jurnaliştilor Guaido, recunoscut ca preşedinte interimar de peste 50 de ţări.

"Ştiţi cum acţionează regimul. Nu este nici măcar persecuţie, este inchiziţie", a apreciat opozantul de 35 de ani care nu recunoaşte sancţiunea celei mai înalte instanţe juridice venezuelene.

Curtea Supremă a cerut luni preşedintelui Adunării Constituante să ridice imunitatea parlamentară a lui Guaido, deputat de centru-dreapta. Problema urma să fie abordată marţi de Adunarea Constituantă, organism care înlocuieşte de fapt parlamentul, singura instituţie controlată de opoziţie.

Atât Curtea Supremă, cât şi Adunarea Constituantă sunt considerate ca supuse puterii în exerciţiu de către opoziţie, toţi membrii lor fiind numiţi drept chavişti, după numele defunctului preşedinte Hugo Chavez (1999-2013).

Cele două organisme "nu au calitatea de a percheziţiona sau ridica imunitatea", a subliniat Juan Guaido, preşedinte al parlamentului venezuelean, căruia i se reproşează că nu a respectat o interdicţie de părăsire a teritoriului Venezuelei.

Guaido a sfidat această decizie luată în 29 ianuarie de Curtea Supremă, părăsind clandestin ţara pentru a efectua un turneu în Columbia, în Brazilia, în Paraguay, în Argentina şi în Ecuador, de la sfârşitul lunii februarie până la începutul lunii martie.

Dacă decizia Curţii Supreme ar putea, teoretic, duce la prezentarea în faţa justiţiei a lui Juan Guaido, este dificil de anticipat consecinţele concrete ale acesteia într-o ţară în care nimeni nu recunoaşte legitimitatea nimănui.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 A plecat din țară cu un pașaport regal românesc / S-a stins din viață cea care a fost timp de 25 de ani „prima donna assoluta” a Teatrului de Operă din …

2 ULTIMA ORĂ Comisia Europeană cere scăderi reale de pensii la magistrați și militari

3 Pro TV vrea un format similar cu America Express. Cine ar putea prezenta noul reality show

4 Grecul care i-a scăpat pe români de iobăgie. A fost de șase ori domn al Țării Românești și de patru ori domn al Moldovei

5 „Am văzut cu ochii mei, s-a dus să ia bani de acolo. Nu era un milion, erau 60 de milioane de euro”