Venezuela: Guaido se teme că va fi arestat după ridicarea imunităţii sale parlamentare

Venezuela: Guaido se teme că va fi arestat după ridicarea imunităţii sale parlamentare

Liderul opoziţiei venezuelene Juan Guaido a declarat marţi că se teme că va fi arestat în zilele următoare după decizia Curţii Supreme de a-i ridica imunitatea parlamentară, informează AFP.

"Ei pot încerca să mă răpească", a declarat jurnaliştilor Guaido, recunoscut ca preşedinte interimar de peste 50 de ţări.

"Ştiţi cum acţionează regimul. Nu este nici măcar persecuţie, este inchiziţie", a apreciat opozantul de 35 de ani care nu recunoaşte sancţiunea celei mai înalte instanţe juridice venezuelene.

Curtea Supremă a cerut luni preşedintelui Adunării Constituante să ridice imunitatea parlamentară a lui Guaido, deputat de centru-dreapta. Problema urma să fie abordată marţi de Adunarea Constituantă, organism care înlocuieşte de fapt parlamentul, singura instituţie controlată de opoziţie.

Atât Curtea Supremă, cât şi Adunarea Constituantă sunt considerate ca supuse puterii în exerciţiu de către opoziţie, toţi membrii lor fiind numiţi drept chavişti, după numele defunctului preşedinte Hugo Chavez (1999-2013).

Cele două organisme "nu au calitatea de a percheziţiona sau ridica imunitatea", a subliniat Juan Guaido, preşedinte al parlamentului venezuelean, căruia i se reproşează că nu a respectat o interdicţie de părăsire a teritoriului Venezuelei.

Guaido a sfidat această decizie luată în 29 ianuarie de Curtea Supremă, părăsind clandestin ţara pentru a efectua un turneu în Columbia, în Brazilia, în Paraguay, în Argentina şi în Ecuador, de la sfârşitul lunii februarie până la începutul lunii martie.

Dacă decizia Curţii Supreme ar putea, teoretic, duce la prezentarea în faţa justiţiei a lui Juan Guaido, este dificil de anticipat consecinţele concrete ale acesteia într-o ţară în care nimeni nu recunoaşte legitimitatea nimănui.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...