Venezuela: Juan Guaido a numit ''reprezentanţi diplomatici'' în ţări care l-au recunoscut ca preşedinte interimar

Parlamentul venezuelean, controlat de opoziţie, a numit marţi 'reprezentanţi diplomatici' (ambasadori şi însărcinaţi cu afaceri) în state care l-au recunosc pe liderul său, Juan Guaido, drept preşedinte interimar al ţării, relatează AFP.

Ţările respective sunt Argentina, Canada, Columbia, Costa Rica, Ecuador, Honduras, Panama, Peru şi SUA, precum şi Grupul de la Lima, grup format din 12 ţări de pe continentul american (Argentina, Brazilia, Canada, Chile, Columbia, Costa Rica, Guatemala, Honduras, Mexic, Panama, Paraguay şi Peru - n.r.). Toate acestea au decis să nu îl mai recunoască pe socialistul Nicolas Maduro ca şef al statului.

Juan Guaido, care a condus şedinţa parlamentară în cursul căreia acestei numiri au fost aprobate, a profitat de moment pentru a se adresa celor 2,3 milioane de venezueleni care, conform ONU, au părăsit ţara din 2015 din cauza gravei crize economice.

"Vă ducem lipsa. Aceştia sunt reprezentanţii voştri, care vor veghea asupra intereselor voastre, dar şi asupra întoarcerii voastre rapide în patrie", a declarat el în aplauzele deputaţilor.

Încă de duminică secretarul de stat american Mike Pompeo a anunţat că opozantul Carlos Vecchio va fi noul însărcinat cu afaceri al Venezuelei în SUA.

"Noi exercităm competenţele (executivului) pentru a ajunge la oprirea uzurpării, la un guvern de tranziţie şi la alegeri libere", a reamintit marţi Juan Guaido.

Deputatul de dreapta s-a autoproclamat preşedinte interimar al Venezuelei la 23 ianuarie invocând un vid de putere deoarece opoziţia consideră că al doilea mandat al lui Nicolas Maduro, început la 10 ianuarie, este unul fraudulos.

Juan Guaido a primit de atunci un sprijin internaţional tot mai numeros, în timp ce preşedintele socialist a denunţat o lovitură de stat orchestrată de SUA. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Când am putea ieși din case? Alexandru Rafila: După data de 15 mai. Multe măsuri vor rămâne în vigoare m…

2 ULTIMA ORĂ / În China a reizbucnit epidemia! Reuters anunță că un județ din provincia Henan a fost izolat comple…

3 Asistentă dintr-un spital care primește bolnavi cu coronavirus: Vecinii mi-au aruncat cu clor pe ușa apartamen…

4 Are dreptate! / Alex Dima, mesaj de revoltă: „I-am lăsat să ne conducă. Suntem în această situație din cauza uno…

5 Doctorul militar col. Daniel Ionuţ Derioiu a preluat comanda Spitalului Județean Suceava și a început reorgan…

recomandări

Te ia DNA: Marian Pirnea

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Trucurile astea cu cărți sfidează gravitația