Venezuela: Maduro cere armatei să lupte împotriva 'tuturor puciştilor'

Venezuela: Maduro cere armatei să lupte împotriva 'tuturor puciştilor'

Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro, a cărui legitimitate este contestată de către opozantul Juan Guaido şi de către o parte a compatrioţilor săi, a cerut armatei să 'lupte împotriva tuturor puciştilor', într-un discurs rostit joi, a doua zi după noi manifestaţii împotriva sa, relatează France Presse.

'Da, suntem în plină luptă, moralul trebuie să fie ridicat la maximum în această luptă pentru dezarmarea tuturor trădătorilor, a tuturor puciştilor', a afirmat Maduro, care s-a exprimat, înconjurat de soldaţi, într-un discurs radiotelevizat în cursul dimineţii.

Cu o zi în urmă, şeful statului a declarat că 'nu va ezita' să-i pedepsească pe 'trădătorii' responsabili - potrivit lui - de tentativa eşuată de rebeliune militară, la care chemase Juan Guaido marţi dimineaţă. Cu această ocazie, liderul opoziţiei primise sprijinul soldaţilor care s-au ridicat împotriva regimului de la Caracas.

'Loialitate întotdeauna, trădare niciodată!', a proclamat Nicolas Maduro în faţa soldaţilor în discursul său de joi, reluând un slogan scandat la toate adunările şi manifestaţiile puterii.

'Nimănui să nu-i fie frică. Este timpul să apărăm dreptul la pace', a mai spus Maduro, care revendică moştenirea defunctului preşedinte Hugo Chavez (1999-2013).

Tentativa de revoltă armată de marţi a provocat proteste masive împotriva preşedintelui Nicolas Maduro în toată Venezuela, dar în cursul serii el a afirmat că a dejucat o 'încăierare pucistă'.

A doua zi, de 1 mai, cu ocazia Zilei internaţionale a muncii, mii de venezueleni au revenit în stradă pentru a cere plecarea sa de la putere şi a-şi exprima sprijinul pentru opozantul Juan Guaido, recunoscut în calitatea sa de preşedinte interimar autoproclamat de circa 50 de state. Confruntări violente cu forţele de ordine au avut loc şi o tânără a fost ucisă.

De fapt, două persoane au decedat în ultima escaladare a protestelor antiguvernamentale din Venezuela, a declarat joi autoproclamatul preşedinte interimar Juan Guaido, citând organizaţia neguvernamentală pentru drepturile omului OVCS, potrivit dpa.

Un manifestant de 27 de ani a fost ucis marţi în statul Aragua, din nordul ţării, şi o tânără de 27 de ani împuşcată în cap în timpul marşului de pe 1 mai la Caracas a murit în spital în urma rănilor, conform OVCS. Potrivit lui Guaido, forţele guvernamentale angajate de partea preşedintelui Nicolas Maduro se fac responsabile de aceste decese.AGERPRES/ (AS-autor: Lilia Traci; editor: Mariana Ionescu, editor online: Anda Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…