Venezuela: Nicolas Maduro îl numeşte ministru al petrolului pe Tareck El Aissami, dat în urmărire de SUA pentru trafic de droguri

Venezuela: Nicolas Maduro îl numeşte ministru al petrolului pe Tareck El Aissami, dat în urmărire de SUA pentru trafic de droguri

Preşedintele Nicolas Maduro încearcă să relanseze sectorul petrolier venezuelean, numindu-l ministru al petrolului pe Tareck El Aissami, înalt responsabil "radical chavist", aflat sub incidenţa sancţiunilor SUA şi dat în urmărire pentru trafic de droguri, informează marţi AFP.

Acest om de încredere al lui Nicolas Maduro va avea drept sarcină "restructurarea şi reorganizarea" sectorului petrolier, într-un moment în care preţul la ţiţei este extrem de scăzut, se precizează în decretul semnat de preşedintele socialist şi publicat luni în Jurnalul Oficial.

Printr-un alt decret publicat în aceeaşi zi, Maduro l-a numit de asemenea pe Asdrubal Chavez, un văr al defunctului preşedinte Hugo Chavez, în fruntea companiei petroliere publice Petroleos de Venezuela SA (PDVSA).

Din noiembrie 2017, preşedinţia PDVSA şi Ministerul Petrolului se aflau în mâinile unui singur om, generalul Manuel Quevedo.

Tareck El Aissami, vicepreşedinte pentru economie care se declară "chavist radical", este unul dintre pilonii sistemului politic venezuelean. El este vizat din 2017 de sancţiuni americane, cu îngheţarea bunurilor sale în SUA, pentru trafic de droguri. De asemenea, justiţia americană l-a inculpat pentru "narco-terorism" în martie anul trecut, la fel ca pe Nicolas Maduro şi alţi 13 actuali şi foşti responsabili venezueleni de prim rang.

Washingtonul oferă 10 milioane de dolari pentru orice informaţie care va duce la arestarea lui Tareck El Aissami şi 15 milioane de dolari pentru informaţii care ar permite arestarea lui Maduro.

Sub impulsul lui Donald Trump, administraţia americană şi-a intensificat în ultimele luni sancţiunile împotriva lui Nicolas Maduro, cu intenţia de a-l obliga să renunţe la preşedinţia Venezuelei, pe care o deţine din 2013.

Washingtonul, la fel ca alte circa 60 de ţări, îl recunosc pe opozantul Juan Guaido drept preşedinte interimar al acestei ţări din America Latină. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Așa o fi? /

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria