Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Venezuela: Parlamentul promite o "amnistie" militarilor

Parlamentul Venezuelei, unica instituţie aflată în mâinile opoziţiei, a promis marţi o "amnistie" militarilor care vor refuza să recunoască al doilea mandat contestat al preşedintelui socialist Nicolas Maduro, transmite AFP.

Reuniţi în sesiune, deputaţii au aprobat un text în care se angajează "să decreteze o lege de amnistie" pentru "funcţionarii civili sau militari care colaborează (...) pentru restaurarea ordinii constituţionale".

Noul mandat de şase ani al lui Nicolas Maduro a început oficial pe 10 ianuarie. El este contestat de opoziţie, care denunţă presiuni asupra alegătorilor şi un absenteism record la scrutinul prezidenţial de la 20 mai, şi nu este recunoscut de o bună parte a comunităţii internaţionale.

"Ne adresăm militarilor de rang inferior şi intermediar: rupeţi teama", a declarat preşedintele parlamentului, Juan Guaido, în plenul adunării.

A doua zi după învestirea lui Nicolas Maduro pentru al doilea mandat contestat de şase ani, Juan Guaido a declarat că legea fundamentală a ţării, Constituţia, îi oferă legitimitatea de a-şi asuma puterea în cadrul unul guvern de tranziţie. Duminică, el a fost arestat pentru scurt timp de serviciile de informaţii, înainte de a fi eliberat.

În timpul desfăşurării şedinţei parlamentului, preşedintele Maduro a apărut la televiziune însoţit de statul-major al armatei care i-a reiterat fidelitatea sa.

"Suntem pregătiţi să murim, după cum am jurat, pentru apărarea Constituţiei. Poporul v-a desemnat ca magistrat suprem, preşedinte constituţional", a declarat ministrul apărării, generalul Vladimir Padrino.

Din 2016, deciziiile legislativului de la Caracas, dominat de opoziţie, sunt sistematic anulate de Curtea Supremă, compusă din fideli ai regimului. În practică, parlamentul a fost înlocuit de o Adunare Constituantă 100% chavistă.AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 EXCLUSIV / Guvernul cade în două săptămâni! PUCI în PSD! 23 de parlamentari au constituit un grup „menit să salv…

2 Oreste îl face muci pe Năstase după ce pușcăriașul s-a băgat în seamă acuzându-l pe Iohannis de plagiat!

3 DEMISIE la Digi 24! Alice Iacobescu, cea mai acidă jurnalistă a postului, este în preaviz!

4 Mafia PSD! Vă întrebați de ce se moare în spitale? Citiți pe ce sunt cheltuiți banii și-n buzunarele cui ajung…

5 Numai citind astfel de lucruri îți dai seama ce hoți au guvernat țara! Dacă nu intram în UE și NATO, Rusia scr…

recomandări

Te ia DNA: Constantin Boșcodeală

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

10+ Gustări speciale pentru seara Oscarurilor