Venezuela, 'pregătită' în cazul unui atac militar al SUA, afirmă ministrul de externe la Moscova

Venezuela, 'pregătită' în cazul unui atac militar al SUA, afirmă ministrul de externe la Moscova

Venezuela est 'pregătită' să reziste în cazul unui atac militar al Statelor Unite ale Americii, a declarat luni, la Moscova, ministrul de externe Jorge Arreaza, după întâlnirea din ajun cu şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, transmite AFP.

'Suntem pregătiţi pentru toate scenariile. Primul este diplomaţia, dialogul, pacea', dar dacă Statele Unite 'optează pentru calea militară, avem o forţă armată, un popor, o miliţie naţională care ar fi capabile nu doar să reziste şi să lupte, dar şi să câştige', a declarat Jorge Arreaza, într-o conferinţă de presă.

'Să dialogăm!', a îndemnat el, notând însă că 'opoziţia nu poate dialoga cu noi pentru că nu are permisiunea Statelor Unite'.

Situaţia este tensionată în Venezuela după o tentativă eşuată de lovitură de stat militară, la care a chemat Juan Guaido, recunoscut preşedinte interimar de SUA şi de alte în jur de 50 de state.

Autorităţile de la Washington au lansat săptămâna trecută o ofensivă pe toate planurile pentru a creşte presiunea asupra preşedintelui socialist al Venezuelei, Nicolas Maduro.

Şeful diplomaţiei americane, Mike Pompeo, a afirmat că preşedintele Donald Trump este pregătit, dacă va fi necesar, să ordone o intervenţie militară în Venezuela.

Duminică, Serghei Lavrov a adresat un apel Statelor Unite şi aliaţilor lor 'să renunţe la planurile lor iresponsabile şi să acţioneze exclusiv în cadrul dreptului internaţional'. Ministrul rus a avertizat Washingtonul în privinţa 'consecinţelor oricărei acţiuni nesăbuite'.

De cealaltă parte, Mike Pompeo a declarat că ruşii 'trebuie să plece' din Venezuela, subliniind că 'toate ţările care se amestecă în dreptul poporului venezuelean de a restabili democraţia trebuie să plece'.

Luni, ministrul de externe Jorge Arreaza a mai afirmat că guvernul de la Caracas dezvoltă 'mijloace alternative la sistemele de schimb financiare' cu aliaţii săi Rusia şi China, pentru a 'ocoli blocada americană'. O delegaţie din Venezuela va fi prezentă la forumul economic de la Sankt-Petersburg din luna iunie, a spus Arreaza, evocând o posibilă participare a preşedintelui Maduro.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Cum și-a pierdut Mihaela Rădulescu virginitatea

2 Andrei Caramitru pune tunurile pe OMV: „Există suspiciuni de sabotare a economiei României și de furt generalizat”

3 Nouriel Roubini / „Se profilează mama tuturor crizelor economice”

4 Generalul din fruntea Armatei Poloniei: „Ne-am luat valizele cu bani și mergem, la dracu în praznic, în jurul lumii și încercăm să cumpărăm”

5 VIDEO Voi vedeți ce-au scos turcii din „cutia cu maimuțe”?