Venezuela: Preşedintele autoproclamat, Juan Guaido, a primit interdicţia de a părăsi ţara

Justiţia venezueleană i-a interzis marţi lui Juan Guaido, care s-a autoproclamat preşedinte, să părăsească ţara, o ripostă a preşedintelui socialist Nicolas Maduro împotriva acestui opozant susţinut de Statele Unite, relatează AFP.

Obiect al unei anchete preliminare, în special pentru "acţiuni aducând atingere păcii din ţară", şeful parlamentului, 35 de ani, este supus unei "interdicţii de a părăsi ţara fără autorizaţie până la finalul anchetei" şi blocării conturilor sale bancare", a anunţat preşedintele Tribunalului suprem de justiţie (TSJ), Maikel Moreno.

TSJ, cea mai înaltă instanţă juridică din Venezuela, este subordonat puterii, toţi membrii săi fiind desemnaţi de chavism.

Anterior, Casa Albă a avertizat: "Cei care încearcă să saboteze democraţia şi să îl atace pe Guaido vor suporta consecinţele", a scris pe Twitter consilierul preşedintelui Donald Trump pentru probleme de securitate naţională, John Bolton.

"Singurul răspuns al regimului este persecuţia, represiunea", a denunţat în faţa presei Juan Guaido, când ameninţările cu represalii la adresa sa au apărut în cursul zilei de marţi.

El a lansat un apel funcţionarilor din justiţie: "Nu trebuie să vă sacrificaţi pentru uzurpatorul Maduro şi gaşca sa!".

Pentru a-l fragiliza mai mult pe Nicolas Maduro, Statele Unite au ameninţat marţi cu noi sancţiuni contra regimului de la Caracas.

"Căutăm sancţiuni suplimentare (...) pentru a ne asigura că protejăm activele ţării pentru poporul venezuelean", a afirmat secretarul american al Trezoreriei, Steven Mnuchin. "Fără îndoială, încercăm să tăiem fondurile regimului", a mai spus el.

Luni, Statele Unite au sancţionat compania naţional a petrolului din Venezuela, PDVSA, căreia i-au interzis să aibă legături comerciale cu entităţi americane şi i-au îngheţat bunurile din străinătate.AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Record mondial / Acest primar PSD primește salariu, pensie, pensie specială de parlamentar și pensie specială de…

2 VIDEO După interviul ăsta, Toader ar trebui chemat la DNA! Despre cum l-au sechestrat Dragnea, Tăriceanu și Dă…

3 ALERTĂ Proiect de lege scandalos inițiat de Jandarmerie: vrea să interzică acoperirea feței la mitinguri, prec…

4 VIDEO Pofteau și ei la o muie, amărâții! / Echipaj de Poliţie Locală, filmat noaptea cu o prostituată într-o par…

5 LIVE Președintele Trump anunță mobilizarea armatei pentru stoparea revoltelor și jafurilor care au cuprins Ame…

recomandări

Te ia DNA: ISU

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

10+ Gustări speciale pentru seara Oscarurilor