Venezuela: Prezenţa militarilor ruşi este o încălcare a Constituţiei (Juan Guaido)

Venezuela: Prezenţa militarilor ruşi este o încălcare a Constituţiei (Juan Guaido)

Liderul opoziţiei venezuelene, Juan Guaido, sprijinit de peste 50 de ţări - printre care Statele Unite -, a afirmat marţi că prezenţa militarilor ruşi în Venezuela reprezintă o încălcare a Constituţiei, transmite AFP.

"Se pare că (guvernul lui Nicolas Maduro) nu are încredere în proprii militari, pentru că aduce alţii din străinătate (...) Încalcă din nou Constituţia", a declarata Juan Guaido în faţa parlamentului, singurul organ controlat de opoziţie.

Două avioane ruseşti transportând circa 100 de militari şi 35 de tone de echipamente au sosit duminică la Caracas "în cadrul cooperării tehnice şi militare cu Venezuela'', a anunţat duminică agenţia rusă Sputnik.

Această acţiune a dus luni la o tensionare a relaţiilor dintre Washington şi Moscova.

Secretarul de stat american, Mike Pompeo, l-a avertizat pe omologul său rus, Serghei Lavrov, că Statele Unite nu vor sta "cu braţele încrucişate" dacă Rusia continuă "să exacerbeze tensiunile în Venezuela". Ministrul rus de externe i-a răspuns acuzând SUA că încearcă să organizeze o "lovitură de stat" pentru a-l răsturna de la putere pe preşedintele venezuelan Nicolas Maduro.

În cursul zilei de marţi, Ministerul de Externe al Federaţiei Ruse a subliniat că trimiterea militarilor s-a făcut "în cadrul legii" venezuelene.

Rusia "este pe cale să îşi consolideze cooperarea cu Venezuela în acord cu Constituţia acestei ţări şi în cadrul legii", a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova.

Peste 50 de ţări din întreaga lume l-au recunoscut ca lider legitim al Venezuelei pe şeful Adunării Naţionale (parlament), opozantul Juan Guaido, care s-a autoproclamat preşedinte interimar la 23 ianuarie, cu intenţia de a organiza un nou scrutin, calificându-l pe Nicolas Maduro drept 'uzurpator'.

În grava criză economică şi politică pe care o traversează, Venezuela este sprijinită de Rusia şi China, principalii creditori ai guvernului lui Nicolas Maduro.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Au fost antrenați de americani și canadieni / Cine sunt „sabotorii”, noul coșmar al Rusiei în Crimeea

2 Experţi şi foşti oficiali de la Pentagon au simulat un război din cauza Taiwanului: Pierderi grele atât pentru China, cât şi pentru Statele Unite

3 Un general ucrainean din GRU prins că a trimis Rusiei informații secrete a încercat să-i împuște pe anchetatori

4 Foarte interesante amănunte!

5 Pe orbita Pământului zboară două avioane spațiale misterioase...