Verdict după 10 ani!/Medicul anestezist, care s-a sinucis între timp, găsit vinovat în cazul pacientei moarte în sala de operații

Verdict după 10 ani!/Medicul anestezist, care s-a sinucis între timp, găsit vinovat în cazul pacientei moarte în sala de operații

S-a dat sentinţa în unul dintre cele mai terifiante cazuri de malpraxis din istoria Iaşului, scriu jurnaliștii de la publicația locală Ziarul de Iași. La 10 ani după ce a revoltat o ţară întreagă, justiţia ieşeană a tranşat, în sfârşit, „dosarul Badii”, povestea cu final tragic a juristei de la Prefectură care a murit din cauza unei anestezii eşuate. Judecătorii au găsit vinovatul: medicul anestezist Onoriu Filip, fostul şef ATI de la Maternitatea “Elena Doamna”. Filip este mort însă de cinci ani, după ce s-a sinucis tocmai de teama acestui dosar. În proces a mai fost judecată o doctoriţă, Carmen Mihaela Matei, care a fost achitată ieri, definitiv, deoarece faptele sale nu sunt de ordin penal.

Detalii în premieră: ce s-a întâmplat în sala de operaţii

Daniela Badii s-a internat la Maternitatea “Elena Doamna” pe 10 februarie 2010, cu diagnosticul “fibrom uterin – metroragie”. Trebuia să efectueze o histeroctomie totală, intervenţia fiind stabilită pentru data de 12 februarie. Din echipa de operaţie făcea parte anestezistul Carmen Mihaela Matei, care a decis – din cauza intervenţiei complicate – efectuarea unei anestezii generale, cu intubaţie orotraheală, cu care pacienta a fost de acord. În cadrul controlului preanestezic, doctoriţa a constatat că pacienta avea “gât scurt şi macroglosie – limba mare”, ceea ce însemna că intubaţia avea să fie una dificilă.

Pe 12 februarie 2010, la ora 9.20, Daniela Badii a fost condusă de asistente până în sala de operaţii. A fost conectată la aparate iar plămânii i-au fost oxigenaţi, timp de trei minute.

Zece minute mai târziu, Carmen Matei a cerut unei asistente să injecteze în venele pacientei substanţele anestezice. Imediat după, Matei a încercat să o intubeze pe Daniela Badii. “Cu ajutorul laringoscopului a încercat să deschidă cavitatea bucală şi să evidenţieze orificiul glotic cu corzile vocale şi epiglota. La prima încercare de intubare nu a reuşit să evidenţieze acest orificiu, observând doar epiglota. A încercat să introducă sonda de intubaţie pe lângă epiglotă, a introdus sonda pe lângă orificiul glotic şi şi-a dat seama că a efectuat intubarea prin esofag, aşa că a retras imediat sonda”, au precizat judecătorii primei instanţe, în motivarea sentinţei, ce a fost însuşită şi de Curtea de Apel. Magistraţii au mai arătat că, în acel moment, Carmen Mihaela Matei “şi-a dat seama” că nu o poate intuba pe Daniela Badii, aşa că a cerut ajutorul şefului de secţie ATI, Filip Onoriu.

Până să ajungă Onoriu în sala de operaţii, Matei a mai încercat o intubare, de această dată cu o sondă mai subţire, însă nu a reuşit nici de acea dată. Onoriu se afla la acel moment într-o altă operaţie, însă, sunat de o asistentă şi spunându-i-se că e vorba de o urgenţă, a venit în sala unde se afla Badii. La ora 9.40, Filip a intrat în sala de operaţie şi a preluat actul medical al anesteziei generale. Din acel moment, au arătat judecătorii, Matei nu a mai efectuat nicio procedură. Trei martori audiaţi de judecători au arătat că, atunci când Onoriu a intrat în sala de operaţii, pacienta dădea semne de trezire şi îşi recăpătase respiraţia spontană. Mai mult, dădea din mâini şi din picioare. “dr. Filip i-a spus pacientei să stea liniştită ca să o intubeze”, au arătat judecătorii. La solicitarea lui Onoriu Filip, asistenta a făcut a doua injectare cu substanţe anestezice. S-au folosit 200 de miligrame de Tiopental şi 100 de miligrame de Lysthenon, fără a se efectua preoxigenarea pacientei. “Dr. Filip a efectuat mai multe încercări de intubare, reuşind la a şasea încercare, în jurul orei 10.00, în urma unei intubări orotraheale oarbe”, se arată în motivarea judecătorilor.

În tot acel timp, starea pacientei s-a înrăutăţit, din cauza lipsei de oxigen. Aceasta a avut nevoie de manevre de resuscitare şi i s-a administrat atropină şi adrenalină. La ora 11.15, doctorul Filip a sunat şeful secţiei ATI de la Spitalul “Sfântul Spiridon” şi a stabilit pentru Daniela Badii diagnosticul „sindrom postresuscitare, comă hipoxică hipercapnică”. Pacienta a fost transferată la Spitalul de Neurochirurgie, deoarece maternitatea nu avea, la acea vreme, un ventilator adecvat. Pe 17 februarie, la o săptămână după, Daniela Banii a murit. Cauza morţii: insuficienţă cardio-irespiratorie acută, consecinţa unei encefalopatii hipoxice apărute în cursul inducţiei unei anestezii generale.

Sursa foto: Ziarul de Iași

Citește Articolul integral pe ziaruldeiasi.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...