Verdictul aşteptat al Turciei privind viitorul Hagiei Sophia ar putea fi dat vineri

Verdictul aşteptat al Turciei privind viitorul Hagiei Sophia ar putea fi dat vineri

O instanţă turcă ar putea anunţa vineri că hotărârea din 1934 conform căreia Hagia Sophia din Istanbul a fost transformată în muzeu nu a fost legală, acest simbol al Imperiului Bizantin şi al celui Otoman deopotrivă putând reveni astfel la statutul de moschee, conform declaraţiilor făcute de doi oficiali turci, transmite joi Reuters.

Preşedintele turc Tayyip Erdogan a propus revenirea la statutul de moschee pentru acest sit din secolul al VI-lea aparţinând patrimoniului umanităţii UNESCO, unul dintre cele mai vizitate monumente ale Turciei.

Această perspectivă a provocat reacţia unor oficialităţi din SUA, Rusia şi Grecia şi a unor reprezentanţi de seamă ai bisericilor creştine, înainte de verdictul aşteptat din partea principalei instanţe administrative turce, Consiliul de Stat, ce a organizat o ultimă audienţă pe acest subiect în urmă cu o săptămână.

În discuţie este adusă legalitatea deciziei luate în 1934, la un deceniu după înfiinţarea republicii moderne, seculare turce sub conducerea lui Mustafa Kemal Ataturk, de a transforma fosta catedrală creştină bizantină, devenită moschee sub ocupaţia otomană, într-un muzeu.

"Ne aşteptăm ca decizia să fie de anulate (şi) verdictul să fie dat vineri", a declarat pentru Reuters un oficial turc de rang înalt sub protecţia anonimatului.

Un reprezentant al partidului lui Erdogan, aflat la putere, care are rădăcini islamiste, a declarat de asemenea că vineri este aşteptată o decizie în favoarea revenirii Hagiei Sophia la statutul de moschee.

Editorialistul pro-guvernamental Abdulkadir Selvi a scris în cotidianul Hurriyet că instanţa a luat deja decizia de revenire la statutul de moschee şi că o va anunţa vineri.

"Această naţiune a aşteptat timp de 86 de ani. Instanţa a ridicat lanţurile de interdicţii de pe Hagia Sophia", scrie el.

Asociaţia care a adus acest caz în atenţia justiţiei turce susţine că Hagia Sophia a fost proprietatea sultanului otoman Mehmed al II-lea, care în 1453 a cucerit Constantinopolul şi a transformat catedrala bizantină veche de 900 de ani în moschee.

Patriarhul ecumenic Bartolomeu al Constantinopolului, liderul spiritual al celor peste 300 de milioane de creştini ortodocşi din întreaga lume, a declarat că revenirea la statutul de moschee ar reprezenta o dezamăgire pentru creştini şi ar marca "o fractură" între Orient şi Occident. Patriarhul de la Moscova, liderul Bisericii Ortodoxe Ruse, a precizat că această schimbare reprezintă o ameninţare pentru întreaga creştinătate.

Secretarul de stat american Mike Pompeo şi Grecia au solicitat de asemenea Turciei să menţină statutul de muzeu al hagiei.

Organizaţiile turce care desfăşoară de mult timp o campanie pentru revenirea Hagiei Sophia la statutul de moschee susţin însă că această decizie ar reflecta mai bine imaginea Turciei ca ţară cu o majoritate covârşitoare musulmană. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia