Veste bună/Elenina Nicuț, după motivarea Tribunalului privind dosarul 10 August: Procurorul șef DIICOT poate veni cu o nouă infirmare a clasării și o nouă cerere de redeschidere, de această dată corect făcute

Veste bună/Elenina Nicuț, după motivarea Tribunalului privind dosarul 10 August: Procurorul șef DIICOT poate veni cu o nouă infirmare a clasării și o nouă cerere de redeschidere, de această dată corect făcute

Avocata Elenina Nicuț consideră că procurorul-șef DIICOT poate veni cu o nouă infirmare a clasării și o nouă cerere de redeschidere a dosarului 10 August, după ce judecătoarea Tribunalului București, Daria Isabela Miheț, a explicat că a respins pe motive procedurale, de legalitate, nu de conținut, cererea fostei șefe DIICOT, Giorgiana Hosu, de redeschidere a dosarului.

Pe baza plângerilor împotriva ordonanţei de clasare încă nesoluţionate, s-ar putea infirma ordonanța de clasare a dosarului 10 August, emisă de procurorul Doru Stoica, pentru alte motive, cu re-evaluarea întregului material de urmărire penală”, a declarat pentru G4Media.ro avocata Elenina Nicuţ. Avocata arată că însăși judecătoarea Miheț a subliniat faptul că motivele fostei șefe DIICOT pentru infirmare și redeschidere au fost de ordin procedural, nu substanțial.

Foto: fragment din motivarea judecătoarei Daria Miheț privind respingerea cererii de redeschidere a dosarului 10 August din motive procedurale

În plus, mai există o parte de dosar care nu este clasată şi a fost trimisă la Parchetul Militar, după cum a remarcat şi judecătorul de la Tribunal„, a explicat avocata Nicuţ.

Foto: fragment din motivarea judecătoarei Daria Miheț privind respingerea cererii de redeschidere a dosarului 10 August din motive procedurale

G4media.ro a consultat mai mulți magistrați care au dorit să își păstreze anonimatul, dar au confirmat opinia avocatei Elenina Nicuț. ”Fosta șefă a DIICOT Giorgiana Hosu a omis sa se raporteze la motivele arătate în plângerea împotriva ordonanței de clasare a procurorului de caz, Doru Stoica. Și cum Hosu a omis, nici judecătorul nu s-a putut pronunța. Acum șefa interimară a DIICOT, Gabriela Pâțu, poate redeschide fără probleme pentru că decizia judecătotoarei Miheț nu tranșează fondul problemei”, a explicat un magistrat pentru G4Media.ro .

Sunt câteva părți vătămate cărora nu li s-a comunicat clasarea dosarului. După ce li se comunică, aceștia pot face plângere, șefa DIICOT reanalizează și poate redeschide”, a declarat un altul, care de asemenea, a dorit să își păstreze anonimatul.

Săptămâna trecută, și ministrul Justiției, Stelian Ion, a explicat că trebuie așteptată motivarea judecătorului de la Tribunal. Ministrul a declarat că o parte a dosarului 10 August este încă investigată de Parchetul militar, clasarea pentru șefii Jandarmeriei nu a fost comunicată tuturor părților vătămate, iar DIICOT nu s-a pronunțat cu privire la plângerile potestatarilor împotriva lui Carmen Dan și a lui Liviu Dragnea.

”Cert este că dosarul 10 August nu se termină aici, nu s-a pus punct aici acestui dosar. Din acea cauză aflată în cercetare la DIICOT s-a disjuns o parte către Secţia parchetelor militare şi acea parte îşi va urma cursul, va trebui să se continue ancheta în acea parte, referitoare în principal la interacţiunile jandarmilor subordonaţi, interacţiunile directe cu manifestanţii.

De asemenea, mai există o zonă a acestui dosar referitoare la alte persoane care nu deţineau funcţii de militari, deţineau funcţii executive sau administrative în acea persoană. Nici cu privire la acele persoane şi fapte nu s-a luat o decizie finală”, a declarat ministrul Justiției Stelian Ion.

Ordonanța de clasare nu a fost comunicată decât unui număr de 16 persoane, deși mai multe sute de persoane au făcut plângeri. Ne uităm pe leg și vom vedea că ordonanța de clasare trebuie comunicată tuturor persoanelor din cauză. După comunicare, aceste persoane pot face plângeri împotriva ordonanței. Apoi se poate merge mai departe către judecătorul de cameră preliminară. Plângerea împotriva ordonanței de clasare se poate face în 20 de zile de la comunicare”, a explicat ministrul Justiției Stelian Ion, imediat după decizia Tribunalului de a nu redeschide dosarul 10 August, dar înainte de motivarea judecătorului de la Tribunal.

Citește integral motivarea judecătorului care a respins redeschiderea dosarului 10 August din motive procedurale.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante