''Vestele galbene'': Tulburările sunt o ''catastrofă pentru economia noastră'' (ministru francez)

''Vestele galbene'': Tulburările sunt o ''catastrofă pentru economia noastră'' (ministru francez)

Violenţele legate de manifestaţiile "vestelor galbene" reprezintă o "catastrofă" pentru economie, a apreciat duminică ministrul economiei francez, Bruno Le Maire, evocând o "criză a naţiunii", potrivit France Presse.

"Este o catastrofă pentru comerţ, o catastrofă pentru economia noastră", le-a spus ministrul jurnaliştilor în timpul unei vizite făcute comercianţilor la Paris.

La o săptămână după imaginile siderante ale violenţelor în plin Paris care au făcut înconjurul lumii şi în pofida numeroaselor avertismente din partea autorităţilor, ziua de sâmbătă a fost marcată de o mobilizare în continuare puternică, în pofida unui în recul, precum şi de noi violenţe în capitală şi în regiuni, cu mai multe magazine atacate.

"Este o perioadă când în mod normal comerţul merge bine, este ajunul sărbătorilor de Crăciun şi acum este un dezastru", şi-a exprimat regretul ministrul, care se afla în apropiere de gara Saint-Lazare, nu departe de un focar al violenţelor din ajun.

El a promis "răspunsuri foarte concrete şi foarte directe" comercianţilor afectaţi, în timp ce preşedintele francez Emmanuel Macron urmează să se pronunţe la începutul săptămânii viitoare pentru a anunţa noi măsuri ca răspuns la mişcarea "vestelor galbene".

"Ceea ce francezii cer este unitatea naţiunii şi a justiţiei", a apreciat Le Maire, declarându-se convins că Macron "va găsi cuvintele" potrivite.

Pentru moment, ministrul a diagnosticat o criză cu trei faţete: o "criză socială" cu subiecte legate de puterea de cumpărare, o "criză democratică" cu o reprezentativitate politică insuficientă şi o "criză a naţiunii" în faţa unor "fracturi teritoriale importante".

În timp ce guvernul a anunţat în această săptămână anularea a unei creşteri a taxei la carburanţi, punct de plecare al mişcării, Le Maire a cerut la rândul său întreprinderilor, înaintea weekendului, să acorde o primă defiscalizată salariaţilor.

Caracterul său obligatoriu sau facultativ constituie totuşi obiectul unor dezbateri între patronat şi sindicate.

"Soluţia nu va veni doar din partea statului, ea va veni şi de la toţi cei care au un rol de jucat în activitatea economică a ţării", a avertizat ministrul duminică. AGERPRES/ (AS -editor: Lilia Traci, editor online: Simona Aruştei)


Citește și:

populare
astăzi

1 Ce se întâmplă? / Bombardiere strategice americane B-52H au înconjurat enclava rusă Kaliningrad de la Marea Baltică

2 Horoscop joi, 30 mai. Racii sunt prea curioşi, iar fecioarele nu se pot concentra

3 VIDEO Surpriză de proporții, drona care ar fi lovit radarul din Rusia ar fi de fabricație portugheză

4 N-o să vă vină să credeți, dar acest articol a fost publicat în revista SRI...

5 O lege mai mult decât interesantă promulgată de președintele Iohannis...