Ramzan Kadîrov, un aliat al lui Vladimir Putin, este cunoscut pentru stilul său de viaţă luxos. Întrebat în 2011 de unde are bani, liderul cecen a răspuns: „Allah are grijă”.
Între timp, alte informaţii despre bunurile sale au ajuns disponibile publicului, cum ar fi un avion privat Airbus A319 în valoare de aproximativ 80 de milioane de dolari. Kadîrov deţine acest avion din 2013, dar informaţia este cunoscută abia din 2017, după o poză publicată din interior de rapperul Timur Iunusov, cunoscut cu numele de scenă Timati.
Designul interior al avionului a fost conceput de compania britanică Winch Design, care oferă printre cele mai scumpe servicii din domeniul său de activitate. Aparatul de zbor este înregistrat în paradisul fiscal Bermude, nu în Cecenia.
Avionul lui Ramzan Kadîrov FOTO Ukrainska Pravda
În schimb, aeroportul din Groznîi este ca o „casă” pentru acest avion, iar oraşul Dubai ca o destinaţie preferată. Aproape toate zborurile acestui avion coincid cu deplasările lui Ramzan Kadîrov, fie la Moscova, fie în Insulele Maldive, dar mai ales în Dubai, în Emiratele Arabe Unite.
Imagini din interiorul avionului lui Kadîrov FOTO Ukrainska Pravda
Kadîrov a făcut cel puţin 14 deplasări anul trecut şi anul acesta la Dubai, acolo unde deţine o vilă pe Palm Jumeirah, celebrul arhipelag în formă de copac format din insule artificiale.
Unul dintre zborurile între Groznîi şi Dubai FOTO Ukrainska Pravda
Vile în aceeaşi zonă şi cu o suprafaţă de două ori mai mică decât cea a lui Kadârov pot fi găsite de vânzare cu aproximativ 7 milioane de dolari.
Potrivit Ukrainska Pravda, 3-4 membri ai gărzii paramilitare a lui Kadîrov locuiesc permanent în vila mai mică de alături.
Locaţia vilei lui Kadîrov din Dubai FOTO Ukrainska Pravda
Omul care se ocupă de vilă se numeşte Turko Daudov, reprezentantul lui Kadîrov pentru ţările arabe şi musulmane.
Liderul cecen găzduieşte oaspeţi celebri acolo. În 2017, de exemplu, s-a fotografiat în vila sa din Dubai împreună cu boxerul american Mike Tyson.
Vila lui Kadîrov FOTO ukrainska Pravda
Ramzan Kadîrov, în vârstă de 45 de ani, conduce cu o mână forte de 15 ani încoace Cecenia, o republică musulmană şi conservatoare din Caucazul de Nord, scena a două conflicte separatiste sângeroase cu Rusia la sfârşitul deceniului 1990-2000.
În timp ce Kremlinul nu se amestecă în abuzurile sale pe plan intern, Kadîrov îşi afişează mereu fidelitatea faţă de Putin, cel mai recent în cazul războiului din Ucraina. Kadîrov susţine că a trimis o mie de luptători „de temut” în Ucraina pentru a sprijini invazia rusă, însă autorităţile ucrainene au făcut adesea ironii pe seama calităţilor lor, catalogându-i drept „clovni” care fug din calea focului şi „trupe de PR”, o sugestie că stau mai mult pe reţelele sociale şi pe aplicaţii de comunicare, îndeosebi pe TikTok şi pe Telegram, decât pe câmpul de luptă.