Viaţa în tranşee. Militarii ucraineni povestesc cum trăiesc sub pământ: „E casa noastră“ FOTO

Viaţa în tranşee. Militarii ucraineni povestesc cum trăiesc sub pământ: „E casa noastră“ FOTO

Armata ucraineană duce lupte intense în regiunea Doneţk, acolo unde trupele ruseşti atacă necontenit cu scopul de a cuceri noi localităţi şi de a-şi extinde controlul pe zona de Est a Ucrainei, relatează trimisul special al Agerpres, Cristian Lupaşcu.

Viața în tranșee FOTO Profimedia

La Lîman, Bahmut, Toreţk, Avdiivka sau Novopavlivka, militarii ucraineni opun o rezistenţă uriaşă inamicului rus.

Soldaţii ucraineni aflaţi în linia întâi, dar şi cei din linia a doua sau a treia au transformat frontul în a doua casă. De luni întregi, ei stau în tranşee, 24 de ore din 24, pregătiţi să respingă oricare atac al trupelor terestre ale armatei ruse.

Mikola are 57 de ani şi se află de zece luni pe front. Este din regiunea Cernăuţi, situată la o distanţă de peste 1.000 de kilometri de linia frontului, şi a plecat de acasă pentru a apăra teritoriul Ucrainei. Luptă undeva în regiunea Bahmut, acolo unde, alături de camarazii săi, şi-a făcut un adăpost subteran, pe care îl foloseşte ca spaţiu de odihnă, de dormit sau de luat masa.

FOTO Profimedia

FOTO Profimedia

"Tranşeele în care ne aflăm sunt făcute de noi. Le-am săpat singuri, începând din luna aprilie. Am făcut totul aşa cum trebuie. Avem un spaţiu acoperit, cu două niveluri, şi pentru o lungă de perioadă de timp va fi casa noastră. Avem unde ne odihni. E cât de cât cald, mâncarea ne-o putem prepara singuri. În faţa noastră e Bahmut şi toate obuzele ce sunt lansate sunt simţite cu intensitate", a declarat Mikola pentru Agerpres.

Le lipsesc familiile lăsate acasă

În aceeaşi "casă" cu el locuieşte şi Veaceslav, un bărbat de 52 de ani, din Nikopol, oraş de peste 100.000 de locuitori, atacat şi el continuu de artileria rusă. Lui Veaceslav îi lipseşte familia, însă speră să o revadă curând, o dată cu încheierea războiului.

Viața în tranșee FOTO Profimedia

Viața în tranșee FOTO Profimedia

"Avem o perioadă lungă de când suntem aici şi ne lipseşte casa. Suntem aici de zece luni, unii de două - trei luni şi vine vremea când te ia dorul de casă şi vrei acasă. Iarna e mai bine pentru noi. Când e ploaie şi mlaştină, terenul e imposibil de parcurs. Acum a îngheţat puţin şi pentru noi e mai bine. Tehnica militară se poate mişca, dar şi pentru adversari e mai uşor", a mărturisit Veaceslav.

Grişa are 39 de ani şi a plecat din Harkov. Spune că este nevoit să privească pozitiv viaţa din tranşee, chiar dacă nu este uşor."Este casa noastră. Este locul unde stăm cu toţii, unde locuiesc soldaţii. E cald, e cât de cât confortabil", susţine Grişa.

Bahmut este un oraş din regiunea Doneţk, considerat cel mai fierbinte punct de pe harta militară a Ucrainei. Aici, forţele ucrainene continuă să controleze atât localitatea, distrusă în mare parte, şi cât şi localităţile vecine, însă presiunea venită din partea armatei ruse este imensă.

FOTO Profimedia

FOTO Profimedia

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”