Viața ucrainenilor fără energie electrică și apă: „Cele mai întunecate vremuri pentru noi sunt fără libertate”

Viața ucrainenilor fără energie electrică și apă: „Cele mai întunecate vremuri pentru noi sunt fără libertate”

Aproximativ 80% dintre locuitorii din Kiev au rămas luni fără apă, în urma unui atac devastator cu rachete rusești și drone asupra infrastructurii energetice din Ucraina.

Rămași fără apă, ucrainenii au fost nevoiți să-și facă provizii Foto Tom Soufi Burridge via Twitter

Marți, oficialii guvernamentali au declarat că problema apei a fost rezolvată în totalitate, dar aproximativ 20.000 de apartamente din regiunea Kiev au rămas în beznă — o realitate tot mai frecventă pentru mulți ucraineni, în condițiile în care Rusia vizează sursele de energie și de electricitate ale țării, scrie Business Insider .

Atacul de luni este cel mai recent asupra surselor de energie ale Ucrainei de când forțele rusești au început să lanseze o serie de lovituri aeriene asupra centralelor electrice și a aprovizionării cu gaze și apă, începând cu începutul lunii octombrie.

Armata ucraineană a declarat că doboară majoritatea rachetelor rusești, dar oficialii au spus că rachetele care nu au fost distruse au provocat daune de durată la aproape 40% din infrastructura energetică a Ucrainei, potrivit The Associated Press.

Dar pentru mulți ucraineni, penele de curent imprevizibile sunt doar un alt efect secundar al celor peste opt luni de război. Iar viața continuă, chiar și în întuneric.

Iaroslav Vedmid, un ucrainean în vârstă de 44 de ani, a declarat pentru Associated Press că întreruperile de curent sunt din ce în ce mai lungi și că durează chiar și 12 ore pe zi.

„Când te bazezi pe electricitate, cel mai rău lucru este că nu poți face planuri... Din punct de vedere psihologic, este foarte inconfortabil", a declarat el.

Locuitorii își fac provizii de calorifere, generatoare, pături, lumânări și alte instrumente înainte de iarnă, potrivit AP.

În timp ce întreruperile de curent pot fi frustrante pentru mulți, Olena, o femeie din Kiev, a declarat că a început să citească la lumina lumânării, în loc să stea pe telefon și să urmărească știrile despre război.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, s-a adresat poporului și i-a numit „războinici ai luminii".

„Nu ne este frică de întuneric", a spus Zelenski. „Cele mai întunecate vremuri pentru noi nu sunt fără lumină, ci fără libertate. Teroriștii ruși nu au rachete care ar putea doborî dorința ucrainenilor de a trăi".

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

3 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

4 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...

5 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani