Vicecancelarul german Sigmar Gabriel cere reducerea numărului de comisari europeni

Vicecancelarul german Sigmar Gabriel a cerut sâmbătă ca numărul de comisari UE să fie redus și Bruxellesul să reconsidere modul în care alocă bugetul, la o săptămână după ce Marea Britanie a votat pentru ieșirea din blocul comunitar, relatează Reuters.

"O Europă în care 27 de comisari vor să-și demonstreze capacitatea nu are sens", a declarat Sigmar Gabriel, care este și ministru al economiei, într-un interviu acordat ziarului Neue Osnabruecker Zeitung. "Ar fi bine ca în acest sens să se reducă numărul (comisarilor)", a mai spus el.

În ceea ce privește bugetul UE, Gabriel a afirmat că este necesar să se verifice dacă este nevoie să fie în continuare alocate circa 40% din fonduri pentru agricultură, în timp ce o sumă mult mai mică merge către cercetare, inovație sau educație. De asemenea, el a declarat că UE ar trebui să construiască o armată europeană comună.

Sigmar Gabriel a declarat că Brexitul nu pune în pericol UE și chiar a evocat posibilitatea ca Marea Britanie să adere din nou la UE în câteva decenii, având în vedere că tinerii britanici au votat pentru rămânerea în blocul comunitar.

"Un Brexit nu este ireversibil", a declarat sâmbătă Sigmar Gabriel, într-o conferință a partidului său social-democrat (SPD) la Berlin.

În interviul acordat ziarului, vicecancelarul german a acuzat Bruxellesul că s-a implicat în probleme care ar putea fi mai bine gestionate de municipalități sau de state.

El a declarat că Marea Britanie ar trebui să fie tratată în mod echitabil, însă a adăugat că "nu este acceptabil ca guvernul britanic să se consulte în același timp în legătură cu ieșirea sa din UE și cu relațiile sale viitoare cu blocul comunitar astfel încât să poată alege în cele din urmă ce este mai bun din ambele negocieri".

Gabriel a declarat că UE va accepta cu siguranță Scoția ca membru dacă aceasta va părăsi Regatul Unit și va dori să adere la UE.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 „Dar manual” / Renate Weber i-a dat fetei ei 100.000 de euro

2 Incident „ciudat” / Dacian Cioloș: „Aflu că unele televiziuni spun că aș fi „forțat” urcarea într-un avion de la…

3 Încă o ţară interzice accesul românilor, din 13 iulie. Lista completă a statelor care ne-au impus restricţii

4 VIDEO Zeci de vedete și influenceri au petrecut fără măști și distanțare la inaugurarea Hotelului Novum din Ol…

5 Informație / După locale, PSD își va schimba denumirea. Nu este exclusă spargerea în două a partidului