Vicepremierul Ungariei: Avem nevoie de armistiţiu în Ucraina. Nu vrem încă o dată Cortină de Fier

Vicepremierul Ungariei: Avem nevoie de armistiţiu în Ucraina. Nu vrem încă o dată Cortină de Fier

Vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, a declarat, vineri, la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad, referindu-se la războiul din Ucraina, că este nevoie de armistiţiu, după care să înceapă tratativele de pace.

Semjen Zsolt, vicepremier al Ungariei FOTO kolozsvaros.ro

Vicepremierul a spus că există două poziţii, respectiv tratative de pace care să ducă la armistiţiu şi poziţia adoptată de Ungaria, adică să fie armistiţiu, după care să înceapă tratativele de pace.

Noi spunem să fie armistiţiu numaidecât, după care să înceapă tratativele pentru pace. Pentru că, dacă este un armistiţiu, din secunda respectivă nu mai moare nimeni. (...) Avem nevoie de armistiţiu, numaidecât să înceapă discuţiile pentru pace, să există garanţii de securitate şi să existe şi garantarea drepturilor minorităţilor, după care putem ajunge la un tratat de pace", a declarat Semjen , potrivit traducerii oficiale.

Vicepremierul Ungariei a punctat faptul că, pentru Ungaria , acest război este catastrofal din toate punctele de vedere, precizând că ţara nu îşi mai doreşte să fie pe marginea vreunei Cortine de Fier.

Pentru Ungaria, acest război este catastrofal din toate punctele de vedere. Pe de o parte, suntem aserviţi energetic, deci toate ramurile economiei noastre au de suferit, toate restricţiile economice sunt neavenite pentru noi. Dar esenţialul este următorul: nu vrem încă o dată Cortină de Fier şi să fim pe marginea unei Cortine de Fier. Să nu mă înţelegeţi greşit: este foarte mare diferenţa de care parte a Cortinei de Fier eşti, de partea din est sau vest. Noi, acum, suntem de partea vestică. (...) Eu nu aş vrea să spun că este totuna de care parte a Cortinei de Fier suntem. Nu, noi acum suntem de partea vestică, facem tot ce trebuie să facem în cadrul NATO şi este un mare noroc că suntem în Uniunea Europeană, dar interesul Ungariei este să nu existe niciun fel de Cortină de Fier, să putem avea relaţii economice şi cu China şi cu întreaga lume orientală. În Ungaria, noi trebuie să avem singur interes, un singur ţel: să fie pace numaidecât", a spus Semjen Zsolt, potrivit traducerii oficiale.

Vicepremierul a mai a vorbit şi de ameninţarea unui război nuclear, care ar pune în pericol întreaga omenire.

Cel mai rău lucru care se poate întâmpla ar fi războiul mondial numărul trei. Şi trebuie să vă spun că nici peste Ocean nimeni nu se va afla în siguranţă, nu doar noi suntem periclitaţi aici, în umbra Ucrainei, ci întreaga lumea va fi periclitată, dacă se iscă un conflict nuclear. Pentru omenirea universală este foarte important să evităm războiul, pentru că un război nuclear ar putea însemna şi sfârşitul omenirii. Deci, trebuie să dăm garanţii de securitate pentru toată lumea şi trebuie să asigurăm dreptul fiecărei minorităţi. În paranteză spun, dacă toate acestea s-ar fi întâmplat, poate nu ne-am fi confruntat cu o situaţie de război acum. Dar un lucru este cert: garanţii de securitate şi drepturile tuturor minorităţilor trebuie asigurate", a mai spus Semjen Zsolt, conform traducerii asigurate de organizatori.

Vicepremierul Ungariei a participat, la fel ca în fiecare an, la tradiţionala „masă rotundă a politicii naţionale", alături de reprezentanţi ai comunităţilor maghiare din Bazinul Carpatic.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?