Vicepreşedintele american acuză China că ar încerca să obţină plecarea lui Trump de la Casa Albă

Vicepreşedintele american acuză China că ar încerca să obţină plecarea lui Trump de la Casa Albă

China se amestecă în politica americană cu scopul de a obţine schimbarea preşedintelui SUA, a declarat vicepreşedintele Statelor Unite, Mike Pence, reluând acuzaţii deja emise de către Donald Trump, informează AFP.

'China intervine în democraţia americană' şi 'pentru a spune lucrurile în mod abrupt, leadershipul preşedintelui Trump funcţionează: China vrea un preşedinte american diferit', a afirmat Pence într-un discurs privind politica guvernului american faţă de China.

'China a lansat un efort fără precedent pentru a influenţa opinia publică americană, alegerile' legislative din noiembrie şi 'mediul (politic) care duce la alegerile prezidenţiale din 2020', a denunţat el în acelaşi discurs.

De asemenea, vicepreşedintele american a apreciat, citându-l pe un responsabil american din domeniul serviciilor de informaţii pe care nu l-a numit, că 'ingerinţa rusă în politica SUA este aproape nimic în raport cu ceea ce face China în această ţară'.

Ingerinţa rusă în favoarea victoriei lui Donald Trump la prezidenţialele din 2016 face obiectul unei anchete federale conduse de procurorul special Robert Mueller, care încearcă totodată să stabilească dacă a existat o eventuală complicitate între Moscova şi echipa de campanie a miliardarului republican.

Preşedintele Trump a relativizat recent acţiunea Rusiei, afirmând că alte ţări încearcă să se amestece în politica americană, în special China, de data aceasta în detrimentul său. El a emis aceste acuzaţii săptămâna trecută în cadrul Consiliului de Securitate al ONU.

La Hudson Institute, un think-tank conservator din Washington, vicepreşedintele Mike Pence a reiterat joi aceste acuzaţii în cel mai complet şi mai dur rechizitoriu la adresa Chinei după alegerile din 2016.

'Trebuie să analizăm taxele vamale ale Beijingului ca răspuns la ale noastre: acestea vizează în mod specific industrii şi state care ar trebui să joace un rol important în următoarele alegeri', a spus el. 'Mai mult de 80% dintre comitatele americane vizate de China au votat pentru preşedintele Trump în 2016, iar acum China doreşte să întoarcă aceşti alegători împotriva administraţiei noastre', a afirmat Pence.

Pe fondul războiului comercial, vicepreşedintele american a denunţat 'agresiunea economică' chineză, militarizarea Mării Chinei de Sud, absenţa libertăţii religioase şi reculul în materie de drepturi ale omului în China, apreciind totodată, prin contrast, că democraţia din Taiwan ar trebui să fie un model. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Banii City Insurance s-au dus în buzunarele cumnatului lui Adrian Năstase?

2 Un șobolan al Securității care a supraviețuit „democrației”

3 Incident sexual între Gabriel Oprea și Kovesi? / Evenimentul ar fi avut loc în fostul birou al lui Ceaușescu de …

4 Dragnea va anunța duminică formarea unui nou partid

5 VIDEO Cum se fracturează coloana unui mire