Vicepreședintele CJ Caraș-Severin susține că nu are nicio implicare în cazul devalizării Băilor Herculane

Vicepreședintele CJ Caraș-Severin susține că nu are nicio implicare în cazul devalizării Băilor Herculane

Vicepreședintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Ilie Iova, a declarat, joi, că nu are nicio implicare în devalizarea stațiunii Băile Herculane. Iova, care a fost audiat, miercuri, la sediul DIICOT Caraș-Severin, într-un dosar cu privire la acest caz, a fost, până în 2008, director al societății SC 'Hercules' SA Băile Herculane.

'Nu am avut nicio implicare în această devalizare, de nicio formă, în niciun fel de grup, mai mult sau mai puțin organizat. (...) Nu am nimic de ascuns și răspund tuturor solicitărilor organelor competente, pentru că nu am nicio implicare în devalizarea stațiunii Băile Herculane', a precizat Ilie Iova, joi, într-o conferință de presă susținută la Reșița.

În dosarul devalizării stațiunii Băile Herculane, în sarcina vicepreședintelui CJ Caraș-Severin, Ilie Iova, au fost reținute patru fapte, petrecute în perioada decembrie 2007 — iunie 2008.

'În sarcina mea în acest dosar sunt patru acte materiale, care s-au întâmplat în perioada decembrie 2007 — iunie 2008. A fost perioada în care societatea Hercules, ce avea peste 400 de angajați, a intrat în perioada cea mai neagră a existenței ei, în sensul că nu s-au mai putut face plățile salariale. Cele patru acte care apar în cazul meu sunt niște contracte de împrumut care au fost făcute de către mine, mandatat fiind, prin împuternicire, de către conducerea societății Hercules, cu aprobarea acționarului majoritar, Argirom (n. r. — firmă care deține 60 la sută din societatea SC Hercules SA Băile Herculane). Sarcina mea exclusivă era, în starea de conflict în care se afla societatea la momentul respectiv, să aduc niște sume de bani pentru a se putea plăti salariile celor 400 de angajați. Au fost achitate unele sume care erau restante, astfel încât societatea Hercules să poată participa la licitația organizată de Casa Asigurărilor de Sănătate', a declarat Iova.

Acesta explică faptul că, în calitatea sa de director, a fost împuternicit de către consiliul de administrație al societății, să contracteze anumite împrumuturi. Mai exact, este vorba de patru contracte de împrumut între societate și două persoane fizice. Banii au fost girați cu o clădire, și anume Pavilionul 1811, adică fosta Administrație a Băilor Herculane. Termenul de rambursare a creditului a fost de 30 de zile. Cel care a făcut împrumutul a rămas în cele din urmă cu imobilul, care, de atunci, a mai avut alți trei proprietari.

Fostul director al S.C. Hercules, Ilie Iova, și-a dat demisia, în 2008, din funcția pe care o deținea, motivul esențial fiind neachitarea la timp a salariilor angajaților. Potrivit acestuia, timp de cinci luni înainte de a-și da demisia, Iova nu și-a încasat drepturile salariale, din solidaritate cu ceilalți angajați.

'Mi s-a părut imoral ca eu, ca director, să îmi încasez salariul, iar 400 de muncitori să trăiască de pe azi pe mâine. (...) De altfel, de zece ani, nu am mai ținut legătura cu nimeni din fosta conducere a societății, deoarece am fost supărat pe ceea ce s-a întâmplat acolo. Eu voi depune toate aceste acte la dosar, pentru că mă simt absolut corect', a mai spus Ilie Iova.

Pentru moment, acesta dorește să continue planurile deja anunțate, respectiv să candideze pentru funcția de primar al municipiului Caransebeș, atâta vreme cât i se va permite acest lucru, timp în care speră să își demonstreze nevinovăția.

Vicepreședintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Ilie Iova, a fost audiat, miercuri, de către DIICOT Caraș-Severin, în dosarul ce privește firma Argirom, care deține 60% din acțiunile S.C. Hercules S.A., unde acesta a avut calitatea de director tehnic și de director executiv între anii 2002 — 2008.

În același dosar, omul de afaceri Iosif Armaș a fost reținut, joi, pentru 24 de ore, după ce a fost audiat de procurorii DIICOT Caraș Severin . Fostul deputat PSD Iosif Armaș a fost pus sub acuzare pentru delapidare și bancrută frauduloasă în dosarul privind devalizarea stațiunii Băile Herculane.

Potrivit unui comunicat de presă, în același dosar, au mai fost reținute alte cinci persoane, printre care se află și lichidatorul judiciar Angela Monica Borza, iar șase persoane sunt cercetate sub control judiciar.

Anchetatorii susțin că Iosif Armaș, președinte al Consiliului de Administrație al SC Hercules SA Băile Herculane, acționar și administrator special al SC Argirom Internațional SA București, Filip Railescu și Gavril Adamescu, director general, respectiv director economic la SC Hercules SA, au constituit un grup infracțional organizat, la care au aderat ulterior și alte persoane, printre care și Angela Monica Borza (lichidator judiciar), având drept scop scoaterea activelor/bunurilor firmei din patrimoniul acesteia și însușirea sumelor de bani obținute din valorificarea lor.

Procurorii au reținut că privatizarea SC Hercules SA Băile Herculane a avut loc la 28 august 2001, ocazie cu care a fost cumpărat pachetul majoritar de 40,92% de către SC Argirom Internațional SA, societate controlată de Iosif Armaș, care deținea 68% din acțiuni.

Începând cu martie 2008, prin folosirea de mijloace frauduloase, Iosif Armaș ar fi determinat ca datoriile pe care le avea SC Argirom Internațional SA și care se afla în procedura generală de insolvență să fie recuperate de către creditori de la SC Hercules SA Băile Herculane.

În acest scop, Armaș ar fi constituit un grup infracțional organizat care a avut ca scop scoaterea activelor/bunurilor SC Hercules SA din patrimoniul acesteia, în dauna creditorilor reali ai SC Argirom Internațional SA și însușirea sumelor de bani obținute.

Totodată, începând cu 2008, SC Hercules SA a contractat împrumuturi de la mai multe persoane în baza unor contracte care constituiau titluri executorii, cu dobânzi anuale mult mai mari față de cele legale. Respectivele împrumuturi erau garantate cu bunurile societății.

Întrucât împrumuturile nu au putut fi restituite în termenul stabilit, s-a procedat la executarea unor imobile aparținând SC Hercules, prin intermediul executorilor judecătorești.

În paralel cu contractarea unor împrumuturi "vădit dezavantajoase" pentru societate, Iosif Armaș este acuzat că a procedat și la vânzarea directă a unor active. Astfel, au fost delapidate sume de bani din patrimoniul SC Hercules prin folosirea de justificări nereale.

Prejudiciul total în acest dosar se ridică la 123.325.726 lei (aproximativ 30 milioane euro).

AGERPRES/(AS — autor: Paula Neamțu, editor: Elena Stanciu, editor online: Andreea Lăzăroiu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”