Viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Anna Horvath, a anunțat că își va da demisia din această funcție

Viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Anna Horvath, a anunțat că își va da demisia din această funcție

Viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Anna Horvath, a declarat joi, într-o conferință de presă organizată la sediul UDMR, că la următoarea ședință de Consiliu Local își va anunța demisia din funcția pe care o are în administrația locală.

Ea a spus că, după 20 de ani de muncă în administrație, "când te trezești într-o dimineață, din motive pe care nu le cunoști, că ești printre pericolele de maximă siguranță națională, acest lucru în sine este o premisă pe care nu se poate clădi o relația de conclucrare și încredere reciprocă".

Anna Horvath a spus că se va lupta în instanță pentru a-și recăpăta dreptul de a munci în domeniul căruia i s-a dedicat două decenii, precum și pentru a-și reabilita imaginea.

În ultimele cinci luni, Anna Horvath a avut interdicția de a exercita funcția de viceprimar al municipiului Cluj-Napoca, aflându-se în concediu fără plată.

"De când s-a instituit pentru mine interdicția de a-mi exercita funcția de viceprimar, controlul judiciar fiind de atunci de două ori prelungit, ultima prelungire rămânând definitivă, prin respingerea contestației mele, în 6 martie anul acesta, în aceste cinci luni am fost în concediu fără plată. A însemnat, practic, că nu am avut niciun venit, această situație evident purtând toate restricțiile de incompatibilitate cu orice formă de ocupare. Pe de altă parte cei care mă cunosc știu că sunt o persoană activă, iar această interdicție care mi se impune și care nu are nicio limită juridică legală sau rațională în timp, mă conduce la concluzia că nu mai pot să îmi asum această stare de fapt și în următoarea ședință a Consiliului Local, conform procedurilor legale îmi voi înainta demisia din funcția de viceprimar a municipiului Cluj-Napoca", a spus Anna Horvath.

Ea a afirmat că în timpul în care a exercitat această funcție a fost preocupată de respectarea atribuțiilor sale și a prevederilor legale, așa cum a jurat, să facă tot ceea ce se poate pentru comunitate.

"În această poziție, însă, deloc ușoară cum bine știți, în situația în care rămâi fidel preocupării tale de a căuta soluții și rezolvări pentru problemele cetățenilor, într-un mediu exagerat de birocrație și cu legi ambigue (...) un om ca mine are două instrumente esențiale — capacitatea de muncă imbatabilă și reputația nepătată. În acest moment aceste două instrumente sunt puse în discuție și se încearcă a mi se lua. Motiv pentru care nu-mi rămâne decât să am toată încrederea și să mă lupt în justiție pentru a recăpăta aceste două instrumente, pentru a-mi găsi dreptatea și am convingerea că voi putea face acest lucru", a mai spus Anna Horvath.

Ea a mulțumit echipei sale cu care a lucrat la Primăria Cluj-Napoca, precum și edilului Emil Boc și colegilor cu care a lucrat în ultimii ani. Horvath a precizat că va continua să reprezinte interesele comunității maghiare ca și consilier local. Anna Horvath se află la al doilea mandat de viceprimar al municipiului Cluj-Napoca.

Procurorii DNA au dispus, pe 11 octombrie 2016, luarea măsurii controlului judiciar pentru 60 de zile față de Anna Horvath, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență. Printre obligațiile impuse se află și aceea să nu desfășoare activitatea în exercitarea căreia a săvârșit fapta, respectiv activitatea de viceprimar al municipiului Cluj-Napoca. Pe 13 octombrie, Horvath Anna a anunțat că intră în concediu fără plată până la încheierea cercetărilor, fiind incorect să fie remunerată dacă nu poate presta munca la primărie.

Ulterior, în 20 decembrie 2016, a fost trimisă în judecată de procurorii anticorupție, sub control judiciar, pentru comiterea infracțiunilor de trafic de influență și spălare a banilor.

Potrivit unui comunicat al DNA, în același dosar a fost deferit justiției, în stare de libertate, omul de afaceri Zsolt Fodor, acuzat de cumpărare de influență și spălare a banilor.

DNA precizează că faptele de care sunt acuzați cei doi au fost săvârșite în perioada februarie — mai.

"Inculpata Horvath Anna, în calitate de viceprimar al municipiului Cluj-Napoca, și-a folosit influența pe lângă funcționari publici din cadrul Primăriei pentru urgentarea avizării unor proiecte imobiliare în care inculpatul Fodor Zsolt avea interese economice. Derularea acestor proiecte imobiliare presupunea obținerea în prealabil a mai multor documente: eliberarea unor certificate de urbanism, confirmarea avizelor de oportunitate, concesionarea unei suprafețe de teren, eliberarea autorizațiilor de construire", se arată în comunicat.

Conform aceleiași surse, pe 13 mai 2016, Anna Horvath i-a pretins omului de afaceri, în schimbul intervențiilor sale, procurarea și remiterea unui număr de 60 de abonamente, în valoare totală de circa 20.000 de lei, la două festivaluri de muzică. Biletele intenționa să le ofere ulterior, ca stimulent, voluntarilor care o sprijineau în cadrul campaniei electorale pentru alegerile locale.

În plus, la finalul lunii februarie 2017, Agenția Națională de Integritate a constatat încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie administrativă și a identificat indicii privind posibila săvârșirea a infracțiunii de conflict de interese în materie penală de către Anna Horvath, în calitatea sa de viceprimar al municipiului Cluj-Napoca, motiv pentru care a fost sesizată Direcția Națională Anticorupție — Serviciul Teritorial Cluj.

Astfel, în perioada exercitării mandatului de viceprimar 2012 — 2016, a participat la ședința Consiliului Local al municipiului Cluj-Napoca, în cadrul căreia a fost adoptată o hotărâre prin care s-a dispus alocarea sumei de 90.000 lei către Asociația Claudiopolis — Asociația pentru Dezvoltarea Comunității în cadrul căreia Anna Horvath deține calitatea de președinte, și alocarea sumei de 30.000 lei Universității Sapientia din partea căreia persoana evaluată a beneficiat de foloase prin intermediul contractelor încheiate în calitate de cadru didactic.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria