Victoria Nuland: Rusia a decis să destabilizeze Ucraina și a mizat pe separatism

Victoria Nuland: Rusia a decis să destabilizeze Ucraina și a mizat pe separatism

Statele Unite ale Americii doresc ca ucrainenii să aibă șansa de a-și realiza dorința ca țara lor să fie mai deschisă, o țară a statului de drept, mai justă și mai europeană, pentru că, în opinia Washingtonului, acest lucru va influența pozitiv întreaga regiune, a declarat subsecretarul de stat american pentru afaceri europene și euroasiatice, Victoria Nuland, într-un interviu acordat în exclusivitate cotidianului Gazeta.ru.

'Cu toate acestea, Rusia a decis să destabilizeze estul Ucrainei, a mizat pe separatism', a spus Nuland, subliniind că 'toată această situație poate fi rezolvată într-o singură zi, săptămână, lună, printr-o decizie corectă' din partea Rusiei.

Între timp, Occidentul a inițiat sancțiuni la adresa Rusiei tocmai 'din cauza agresiunii ruse în Ucraina'. 'Când agresiunea rusă se va încheia, iar militarii ruși se vor retrage (din estul Ucrainei), vom putea, după cum spun liderii G7, să revizuim regimul de sancțiuni', a spus Nuland.

Subsecretarul de stat american pentru afaceri europene si euroasiatice a subliniat că sancțiunile au exercitat un efect adânc asupra economiei Rusiei. 'Rușii au început să simte consecințele politicii adoptate de Kremlin, care continuă să destabilizeze țara vecină, în loc să se integreze în comunitatea internațională și să se ocupe de creșterea economică', a subliniat oficialul american.

În interviu, Nuland a amintit de cazul aviatoarei ucrainene Nadia Savcenko, deținută ilegal, deja de peste un an, pe teritoriul Rusiei.

Potrivit Victoriei Nuland, președintele american Barack Obama nu a decis deocamdată dacă SUA vor livra forțelor armate ucrainene arme letale. 'Problema constituie un subiect pentru discuții. Decizia va fi luată în funcție de situația din zona de conflict', a precizat Nuland, adăugând că pentru Washington este preferabilă respectarea acordurilor de la Minsk, acorduri ce prevăd inclusiv retragerea tehnicii militare ruse din zonă.

Nuland a reiterat că SUA consideră 'ocupația Crimeii de către Rusia ilegală, realizată în afara cadrului de drept internațional. 'Considerăm aceasta o încălcare a suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei', a spus subsecretarul american, amintind că Moscova nu s-a folosit niciodată de posibilitatea de a desfășura negocieri cu Kievul în privința Crimeii. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 Așa o fi?

4 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

5 Sondaj Avangarde / Firea a început să recupereze teren... Piedone, în cădere liberă