VIDEO Iohannis: Am fost explicit de acord cu condiţionarea acordării fondurilor europene de respectarea statului de drept

VIDEO Iohannis: Am fost explicit de acord cu condiţionarea acordării fondurilor europene de respectarea statului de drept

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, miercuri, la Palatul Cotroceni că este "explicit de acord cu condiţionarea acordării fondurilor europene de respectarea statului de drept" şi că, alături de Executiv, doreşte să fie făcute eforturi pentru ca ţara noastră să devină "un exemplu de urmat" în acest sens.


"Suntem de acord şi am fost explicit de acord cu condiţionarea acordării fondurilor europene de respectarea statului de drept. În România suntem hotărâţi - şi eu, şi Guvernul, şi partidele democratice - să facem în aşa fel încât statul de drept să fie respectat foarte bine, să ajungem exemplu de urmat pentru alţii. Deci, da, sunt de acord ca fondurile europene să fie condiţionate de respectarea statului de drept. Cum se poate face acest lucru - sigur, prin analiză, prin studiu, prin vot, în final", a spus şeful statului.

El a vorbit şi de primul raport privind statul de drept în UE, publicat de Comisia Europeană miercuri. În acest sens, a declarat că preferă această evaluare a Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), ca România şi Bulgaria să nu mai fie discriminate.

"Apreciez apariţia acestui raport. Este primul raport care analizează situaţia statului de drept, libertatea presei şi aşa mai departe în toate statele membre ale Uniunii Europene. România susţine de multă vreme că de aşa ceva avem nevoie în locul MCV-ului care discriminează într-un fel România şi Bulgaria. Este foarte bine că avem acest raport. Este foarte bine că în acest raport lucrurile sunt spuse aşa cum le vedem şi noi", a punctat şeful statului.

În acest sens, a dat ca exemplu evaluarea privind Legile Justiţiei şi statul de drept din document.

"Se spune clar: în perioada 2017 -2019, evoluţia a fost foarte problematică. În 2020, guvernul în funcţiune încearcă să revalideze, să repornească procesul pentru a echilibra ce s-a greşit. Deci, lucrurile sunt foarte bune. În aceeaşi măsură se reiau unele chestiuni care au apărut şi în rapoartele MCV şi toate aceste lucruri se vor reflecta în proiectele care vor fi prezentate chiar în această seară de ministrul Justiţiei. Sunt proiecte de reparare a Legilor Justiţiei, care vor intra într-o dezbatere amplă, o dezbatere publică, altfel decât a făcut PSD, care le-a aranjat acolo, undeva, într-o cămăruţă de la partid sau de la Parlament, nu ştie nimeni, a ieşit cu ele, le-a împins cu forţa şi era cât pe-aci să ne strice toată democraţia", a spus el.

Iohannis a apreciat că "acest fel de raport este util fiindcă putem să ne dăm seama unde în Uniunea Europeană este nevoie de mai multă acţiune, unde sunt exemple de bune practici, cum se poate interveni pentru a face Justiţia mai puternică, independentă". AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria