VIDEO Scandal uriaș în Franța după difuzarea unui reportaj despre miniștri suspectați că ar fi mers la dineuri în restaurante clandestine

VIDEO Scandal uriaș în Franța după difuzarea unui reportaj despre miniștri suspectați că ar fi mers la dineuri în restaurante clandestine

Un scandal uriaș a izbucnit în Franța, iar opinia publică cere „nume”, după ce politicieni francezi, inclusiv miniștri, sunt suspectați că au participat la evenimente nepermise în pandemie, în restaurante clandestine, încălcând măsurile sanitare în vigoare. Totul a pornit de la reportaj de televiziune filmat cu camera ascunsă, în care o sursă anonimă susţine acest lucru. Ca urmare, duminică au fost deschise două anchete - una de natură judiciară și una internă, în cadrul poliției, relatează AFP, preluată de Agerpres .

Canalul privat de televiziune M6 a difuzat vineri seară un reportaj realizat cu o cameră ascunsă dintr-un loc prezentat drept „un restaurant clandestin, situat în cartierele selecte”, unde participanţii şi chelnerii nu poartă măşti şi nu respectă regulile de distanțare fizică. Canalul a difuzat şi alte imagini, de la o petrecere contra cost, unde zeci de invitaţi apar fără măşti, unii îmbrăţişându-se și sărutându-se, sfidând practic interdicţiile adoptate pentru a frâna răspândirea COVID-19.

În Franţa, restaurantele şi barurile sunt închise de la sfârşitul lunii octombrie.

Mai mult, unul dintre organizatorii intervievaţi, prezentat drept „un colecţionar”, spune cu voce din off: „Am luat cina săptămâna aceasta în două sau trei restaurante care sunt aşa-zise restaurante clandestine, împreună cu unii miniştri. Deci, asta mă face să mă amuz oarecum. Suntem într-o democraţie. Facem ce vrem”.

„Vrem numele!”

Duminică, polemica pe această temă a luat amploare și fost subiectul cel mai discutat pe Twitter, sub hashtagul #OnVeutLesNoms (Vrem numele), alimentată fiind și de afirmaţiile mai multor miniştri, care au fost invitați și întrebați pe această temă în emisiuni la radio şi televiziune.

Ministrul pentru cetăţenie, Marlene Schiappa, a spus că dacă „miniştri sau deputaţi” au fost într-adevăr prezenţi la astfel de mese clandestine, trebuie să existe amenzi şi să fie penalizaţi ca oricare cetăţean. Mai târziu, pe Twitter, ea a aprobat un comentariu care a afirma că, dacă este adevărat, miniştrii ar trebui „să dispară” din guvern: „Este de la sine înţeles. Cu o amendă”, a comentat ministrul.

Pe de altă parte, câţiva dintre colegii săi din executiv au exclus din start posibilitatea ca un membru al guvernului să fi participat la aceste dineuri. „Nu cred absolut deloc”, a reacţionat Gabriel Attal, purtătorul de cuvânt al Guvernului. „Datoria noastră este de a avea un comportament total ireproşabil şi exemplar”, a insistat el.

Ministrul economiei, Bruno Le Maire, a părut şi el sceptic: „Toţi miniştrii, fără excepţie, respectă regulile. Aş fi curios ca acest proprietar de restaurant să dea numele miniştrilor, dacă este atât de bine informat”, a adăugat el.

Au fost cerute două anchete

În aceste condiții, procurorul Rémy Heitz a anunţat duminică seară că a sesizat poliţia judiciară din Paris cerând o anchetă pe tema presupuselor activități ilicite care ar fi pus în pericol populația. Mai exact, procurorul a cerut poliției să verifice dacă au fost organizate petreceri cu nerespectarea regulilor sanitare şi să stabilească cine au fost eventualii organizatori şi participanţi.

Ministrul de interne, Gerald Darmain, a sesizat la rândul lui Prefectura Poliţiei din Paris, care a deschis o anchetă administrativă.

„Acest lucru este absolut inacceptabil”, a comentat Gerald Darmanin. „În fiecare zi, serviciile de poliţie şi de jandarmerie intervin în cartierele populare, unde se fac grătare uriaşe, iar oamenii nu respectă restricţiile. Este evident că și în cele mai selecte cartiere ale Capitalei regula este aceeaşi pentru toată lumea. Nu există două tipuri de cetăţeni, cei care au dreptul de a face petreceri şi cei care nu au acest drept”, a spus el.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 De citit...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”