VIDEO 30.000 de oameni au protestat în București. Aproape 100.000 în toată România

VIDEO 30.000 de oameni au protestat în București. Aproape 100.000 în toată România

Circa 30.000 de bucuresteni in total au iesit duminica seara in strada, iar circa 25.000 au marsaluit spre Parlament intr-un protest masiv impotriva tentativei PSD-ALDE de modificare a legilor Justitiei, dar si impotriva modificarii Codului Fiscal. In tara au avut loc zeci de alte proteste cu zeci de mii de oameni. De la protestul din Bucuresti au absentat reprezentantii marilor sindicate, care anuntasera solidarizarea cu protestele initiate de o mare coalitie de ONG-uri, dar si de comunitati de pe Facebook. Oamenii au protestat impotriva liderilor Puterii, dar si impotriva Curtii Constitutionale, marsaluind pe traseul Piata Victoriei - Piata Romana - Universitate - Unirea - Parlament.

Marsul a fost foarte fragmentat, cu cateva momente in care coloana s-a spart, multe grupuri plecand spre casa.

Primul moment in care protestul s-a fragmentat a fost in Piata Victoriei, chiar in momentul plecarii, in jurul orei 19.30. Desi majoritatea pornise pe bd. Lascar Catargiu spre Parlament, grupuri foarte mari de oameni au ales sa ramana in Piata Victoriei sau sa plece pe alte bulevarde. In timp ce lumea se aduna in piata duminica seara, au existat discutii intre diverse grupuri de protestatari despre intentia de a pleca in mars, multi nefiind de acord cu aceasta tactica. Cu atat mai mult cu cat in apelurile initiale de protest din timpul saptamanii nu s-a vorbit despre mars, idee care a aparut abia duminica dupa-amiaza pe unele dintre paginile care au indemnat la protest.

Al doilea moment in care manifestatia s-a fragmentat a fost in Piata Universitatii, cand o parte dintre protestatari au cerut ca multimea sa se opreasca la troita si sa tina un moment de reculegere, iar ulterior, cand multimea s-a repus in miscare spre Piata Unirii, marea majoritatea a celor din spatele coloanei s-au oprit din nou la Universitate. Din acel moment, coloana aflata in mars s-a rasfirat si mai tare, cu multe grupuri de oameni alegand fie sa o ia inainte, fie sa se rasfire pe strazile adiacente, in timp ce grosul coloanei era oprita la Universitate.

Al treilea moment in care protestul s-a fracturat a fost cand coloana a ajuns in fata Parlamentului, in Piata Constitutiei. Din cauza ca piata e ocupata de Targul de Craciun, care e ingradit, coloana de manifestanti a fost gatuita la intrare in Piata Constitutiei, iar pe bd Libertatii, in fata Parlamentului, o parte au luat-o in stanga, o parte in dreapta, iar multi s-au oprit in drum, blocand avansul coloanei. Din acel moment, multe grupuri au ales sa plece, in laterala Casei Pop dinspre Izvor ajungand in final doar cateva mii de oameni.

De remarcat si un moment mai tensionat, aparut in momentul in care protestatarii au ocupat in totalitate bd. Lascar Catargiu. Jandarmii calare au fost surprinsi de protestatari, reactionad nervos cand au fost inconjurati de oameni. Situatia s-a detensionat insa rapid, fara nici o altercatie.

Vezi mai jos principalele momente ale protestului de duminica:

22.03: Protestul se stinge

21.59: Cei circa 2.000 de manifestanti care au mai ramas langa Parlament canta imnul

21.50: Protestatarii au aprins lanternele telefoanelor si au scandat "Demisia", "PSD, ciuma rosie", "Nu se mai poate, vrem anticipate" si "Anticipate, nu imunitate"

România

21.34: Multimea a ajuns in laterala Parlamentului, spre Parcul Izvor

21.33: Mihai Sora, 101 ani, a protestat la Alba Iulia

21.13: Multimea a ajuns la Parlament, in Piata Constitutiei, unde este amenajat Targul de Craciun, iar spatiul este ingradit

21:06 - Protestatarii aflati in fruntea coloanei au ajuns la Parlament.

20.58: Numarul protestatarilor din Sibiu a crescut la peste 7.000 (Agerpres)

20:52: Iasi: Numarul manifestantilor a crescut la peste 2.500

20.50: Constanta: Cineva a aruncat cu un ou in protestatari, de la balconul casei in care locuieste. Incidentul s-a stins repede, protestatarii au continuat marsul fara violente

20.49: Peste 30.000 de oameni la miting, multimea e mai mare decat la precedentul miting

20.00 Sibiu – 4.000, Braşov – 3.000, Iași – 2.000, Constanța – 1.000, Craiova – 1.000, Cluj-Napoca – 2.000, București – 25.000.

20.25: La Brasov sunt la aceasta ora peste 5.000 de manifestanti. Ei se indreapta spre Piata Sfatului

20.24: Din nou marsul e fracturat. Unii au luat-o inainte spre Piata Unirii, in timp ce mare parte din multime a ramas la Universitate. Sunt in total circa 25.000 de manifestanti in Bucuresti

20.21: Manifestantii s-au pus din nou in miscare

20.16: Multimea de manifestanti a ajuns la Universitate si s-a oprit pentru a tine un minut de reculegere pentru victimele Revolutiei. Apoi s-a aplaudat

20:15 Digi24: S-au adunat 25.000 de oameni în drum spre Parlament. Vor să se oprească și la Ministerul Justiției și Curtea Constituțională.

20:11 - Coloana de manifestanti din Bucuresti, care numara peste 10.000 de persoane, poate chiar 20.000, dupa unele estimari, se afla in mars spre Parlament. Circulatia este blocata complet intre Piata Victoriei si Piata Universitatii.

20:00 - Oamenii striga "Iesiti din casa daca va pasa!" si "Nu vrem sa fim o natie de hoti". Capatul coloanei de manifestanti a depasit deja Piata Romana.

Sibiu

20.08: Vezi imagini din mijlocul protestului din București:

Iași:

Cluj:

Timișoara:




Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?