VIDEO A fost descoperită epava HMS Triumph, submarinul top secret britanic care s-a scufundat în Marea Egee în ianuarie 1942 cu tot echipajul la bord

VIDEO A fost descoperită epava HMS Triumph, submarinul top secret britanic care s-a scufundat în Marea Egee în ianuarie 1942 cu tot echipajul la bord

O echipă specializată în căutări subacvatice condusă de veteranul grec Kostas Thoctarides a reușit o descoperire neobișnuită, total ieșită din comun, după 20 de ani de cercetări. Experții au găsit submarinul top secret britanic denumit HMS Triumph, care s-a scufundat în Marea Egee în ianuarie 1942, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Submarinul britanic de operațiuni speciale ultra-secrete HMS triumph a fost descoperit în largul coastelor Greciei, acolo unde s-a scufundat împreună cu echipajul său format din 64 de membri, potrivit Live Science .

Epava unui submarin britanic din cel de-Al Doilea Război Mondial care a contribuit la inaugurarea erei operațiunilor militare speciale a fost găsită în largul coastei Greciei, unde s-a scufundat în 1942.

Veteranul scafandru grec Kostas Thoctarides a anunțat într-o postare pe Facebook săptămâna trecută că echipa sa a descoperit epava HMS Triumph în Marea Egee, într-o locație nedezvăluită „la zece kilometri” de Capul Sounion și la o adâncime de aproximativ 203 metri.

Trapele închise ale epavei și periscopul retras indică faptul că submarinul se scufunda când s-a dus la fund, a spus Thoctarides. Unul dintre membrii echipei de căutare ROV Services din Grecia, Rena Giatropoulou Thoctarides, a declarat că secțiunea din față a vasului a fost grav avariată de o explozie care aproape sigur a scufundat submarinul.

Dar nu este clar, până în acest moment, dacă acea explozie a fost externă – poate de la o încărcătură de adâncime sau o mină navală – sau internă, ceea ce înseamnă că ar fi putut fi cauzată de o explozie a uneia dintre torpilele submarinului.

Echipa lucrează acum cu experți în submarine și torpile pentru „să ne dea răspunsurile pe care le căutăm”.

HMS Triumph a fost lansat în 1938 și a finalizat peste 20 de misiuni în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, inclusiv atacuri asupra navelor și submarinelor Axei în Marea Mediterană. Dar nava este cel mai bine cunoscută pentru rolurile sale în operațiuni ascunse, inclusiv salvarea mai multor soldați aliați prinși în Africa de Nord și o infiltrare în Grecia – atunci pe teritoriul inamic – a ofițerilor de informații britanici pentru a ajuta rezistența de acolo.

Printre alte misiuni, în 1941, submarinul l-a transportat în secret pe căpitanul Bill Hudson, un ofițer din cadrul Executivului britanic de operațiuni speciale (SOE), în portul sârbesc Petrovac, pe coasta Adriaticii, pentru a ajuta partizanii iugoslavi - unul dintre primele misiuni ale SOE și un precursor al tuturor operațiunilor militare speciale de atunci.

Thoctarides și echipa sa caută epava Triumph de mai bine de 20 de ani. „Povestea lui Triumph este complexă și unică în istoria navală și este indisolubil legată de rezistența greacă și de serviciile secrete care au funcționat în timpul ocupației italo-germane”, a spus Giatropoulou.

Una dintre cheile succesului a fost utilizarea unui vehicul subacvatic operat de la distanță, sau ROV: „La o adâncime de 203 metri și cu curenți atât de puternici, scafandrii nu pot lucra”, a spus ea. Potrivit înregistrărilor navale, Triumph a navigat în secret în Golful Despotikos, în largul unei insule de lângă Antiparos, în Ciclade, în decembrie 1941.

Pe 30 decembrie, submarinul a trimis un mesaj criptat în care a raportat că a trimis o echipă de informații militare britanice, iar apoi a fost programat să salveze peste 30 de evadați britanici din apropierea Antiparos pe 9 ianuarie. Dar Triumph nu a mai apărut niciodată, iar evadații au fost arestați. Pe 23 ianuarie 1942, Royal Navy din Marea Britanie dat submarinul ca dispărut pe mare, cu 64 de membri ai echipajului la bord.

Se pare că echipajul a murit în scufundare. „Părerea mea este că toți cei 64 de eroi sunt în submarin, așa cum erau într-o scufundare adâncă și toate trapele sunt închise”, a spus Giatropoulou. „HMS Triumph trebuie tratat cu respectul și sfințenia pe care o merită ca mormânt de război maritim”.



Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?